Verwilghen vraagt administratief onderzoek in zaak-Mettens

(belga) - Minister van Economie en Wetenschapsbeleid Marc Verwilghen gaat een administratief onderzoek vragen om meer duidelijkheid te krijgen over de aantijgingen tegen de voorzitter van de FOD Wetenschapsbeleid, Philippe Mettens. Dat zei de VLD-bewindsman dinsdag in de Kamer.

In een anonieme brief die kamerlid Jacqueline Galant (MR) ontving, beschuldigen ambtenaren van het bewuste departement Mettens ervan het merendeel van zijn tijd aan zijn gemeente Vloesberg te besteden. Bovendien zou hij onder meer zijn dienstwagen gebruiken voor gemeentelijke taken en geen objectiviteit aan de dag leggen bij de aanwerving van contractuelen.

Minister Verwilghen had Mettens eerder bij wijze van "disciplinaire maatregel" voor een maand geschorst. Maandag maakte de Raad van State die schorsing ongedaan.

Mettens sluit niet uit klacht wegens laster te zullen indienen tegen zijn voogdijminister Verwilghen of kamerlid Jacqueline Galant. Hij gaat daarover zijn advocaat raadplegen, zei Mettens in een reactie.

'Dit doet me denken aan praktijken uit een ander tijdperk. Deze destabiliseringscampagne tegen mijn persoon grenst aan laster en smaad. Hoe kan een volksvertegenwoordiger een vraag baseren op een anonieme brief?', vraagt Mettens zich af.

De topambtenaar betwistte de aantijgingen tegen hem. Zo ontkent hij het merendeel van zijn tijd in Vloesberg door te brengen. Hij wijdt zijn ochtenden tussen 6 en 7.30 uur en zijn avonden en weekends aan de Henegouwse gemeente, maar heeft op geen enkel moment zijn departement verwaarloosd, luidt het.

Hij ontkent ook mensen uit zijn gemeente voor te hebben getrokken bij de aanwerving van contractuelen bij de administratie. Op de 3.000 ambtenaren bij het departement, zijn er twee uit Vloesberg afkomstig, aldus Mettens, omdat dit handiger is.

Mettens hekelt ook Verwilghen. Hij verwijt de minister hem slechts twee keer te hebben kunnen ontmoeten op vijftien maanden tijd om over het beleid van zijn departement te praten. Hij verdedigt ook de bevraging van industriëlen uit de ruimtevaartsector te hebben georganiseerd over een nota van Verwilghen over de reorganisatie van het beleid van het departement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud