Verzekering tegen brand wordt verplicht

Het wordt verplicht in ons land een verzekering te hebben voor de schade die voortvloeit uit lichamelijke letsels als gevolg van een brand of een explosie. Dat heeft de federale ministerraad gisteren beslist, naar aanleiding van de gasramp van begin dit jaar in Luik.

Hoewel het aantal niet-verzekerden dus klein is, kunnen de gevolgen groot zijn. Dat bleek eind januari, na de zware gasexplosie en de instorting van een appartementsgebouw in het centrum van Luik. Daarbij kwamen 14 mensen om het leven. De eigenaar van het gebouw en een aantal huurders bleken geen brandverzekering te hebben.

De minister van Financiën, Didier Reynders (MR), werkte daarop een wetsontwerp uit om dat soort situaties te vermijden. Overleg met de verzekeringssector leerde dat het vooral nodig was een verplichte dekking in te voeren voor lichamelijke schade van derden, via de brand- of de familiale polis. Daardoor kunnen benadeelden sneller worden vergoed.

Het gaat dus niet om een verplichte, algemene brandverzekering. Bovendien is enkel sprake van eenvoudige risico’s (woningen en handelspanden). Over speciale risico’s (industriële gebouwen) is nog overleg aan de gang, zegt Wauthier Robyns, de woordvoerder van Assuralia.

Er komt ook een waarborgfonds dat de schade moet vergoeden wanneer er toch een dossier opduikt waarbij niet-verzekerden betrokken zijn. Reynders verklaarde dat dat fonds zal worden gefinancierd met premies uit familiale en brandverzekeringen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud