Vier CIA-vluchten deden België aan - Premier Verhofstadt ontkent

België heeft tussen 2002 en 2006 vier keer een vliegtuig van de Amerikaanse inlichtingendiensten op zijn grondgebied ontvangen. Dat blijkt uit een lijst van het Italiaanse Europarlementslid Giovanni Claudio Fava. Volgens premier Guy Verhofstadt is er geen enkel bewijs.

(belga) De Italiaanse socialist is rapporteur van de tijdelijke commissie van het Europees Parlement die de activiteiten van de CIA in Europa onderzoekt. Hij verzamelde de afgelopen maanden tal van informatie over het gebruik van het Europese luchtruim en de luchthavens. Volgens hem kunnen in de periode van december 2001 tot de lente van 2006 1.080 vluchten toegeschreven worden aan de Amerikaanse inlichtingendienst.

De Belgische luchthavens van Deurne en Brussel-Nationaal hebben tussen juli 2002 en februari 2006 vier toestellen van de CIA ontvangen, zo blijkt uit de inventaris van Fava.

De eerste vlucht gaat terug tot 16 juli 2002, toen een Gulfstream III met registratienummer N829MG vanuit het Amerikaanse Albany landde in Deurne. De volgende dag vertrok het toestel naar de Britse East Midlands om vervolgens naar Nürnberg te vliegen. Drie dagen later, op 20 juli, landde het vliegtuig opnieuw in Deurne. De Gulfstream vertrok dezelfde dag nog naar Amsterdam, vanwaar het opnieuw naar de VS vloog.

Drie maanden later, in oktober 2002, vervoerde datzelfde toestel Maher Arar, een Canadese burger van Syrische origine. Vanuit de VS landde het toestel via Rome in Amman. Vanuit de Jordaanse hoofdstad werd hij via de weg vervoerd naar Syrië, waar hij een jaar lang werd vastgehouden en gefolterd.

De derde landing van de CIA in België vond plaats op 5 december 2004, toen een Gulfstream V met registratienummer N1HC landde op de luchthaven van Brussel-Nationaal. Het toestel kwam vanuit het Amerikaanse Philadelphia en vertrok de volgende dag met bestemming Tulsa in de VS. Datzelfde toestel streek op 8 februari 2006 nogmaals neer in Brussel-Nationaal. Het kwam via Rotterdam uit New York en vertrok op 9 februari via Rotterdam en Amsterdam naar Zürich, zo blijkt uit de lijst van Fava.

Maandagavond keurde de tijdelijke commissie met een meerderheid van 25 tegen 14 met 7 onthoudingen het rapport van Fava goed. De tekst, die in juli wordt voorgelegd aan het voltallige halfrond, stelt dat de Amerikaanse autoriteiten rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de kidnapping en de detentie van een aantal vermoedelijke terroristen op Europees grondgebied. Ook acht de commissie bewezen dat de VS middels geheime vluchten verdachten vervoerde naar landen waar folteringen gedoogd worden.

'Er is geen enkel element waaruit blijkt dat de vier verdachte vluchten die België hebben aangedaan, ook CIA-vluchten geweest zouden zijn', laat Didier Seeuws, woordvoerder van premier Verhofstadt, dinsdagavond weten.

'Die vier verdachte vluchten zijn allemaal onderzocht 'in tempore non suspecto', en er is geen enkel element waaruit blijkt dat die verdachte vluchten ook CIA-vluchten zouden zijn', stelt Seeuws. Dat blijkt onder meer uit gegevens van het College voor Inlichtingen en Veiligheid, aldus nog Seeuws.

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud