'Vier op de tien Vlaamse kmo's willen brugpensioen weg'

Uit een rondvraag van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, bij zevenhonderd kmo-werkgevers in Vlaanderen blijkt dat 39 procent voorstander is van de volledige afschaffing van brugpensioen. Dat staat vandaag in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk.

(belga) Een kleine meerderheid - 56 procent - is voor het behoud van het brugpensioen, maar driekwart van de voorstanders vindt dat de voorwaarden om in aanmerking te komen voor brugpensioen gevoelig strenger moeten worden.

Daarmee geven volgens Unizo de Vlaamse kmo's aan dat de recent strenger geworden voorwaarden in het Generatiepact en het Interprofessioneel Akkoord 2007-2008 tussen de sociale partners, niet ver genoeg gaan.

Zo dringt een meerderheid van de kmo-werkgevers er op aan een brugpensioen pas toe te laten na een beroepsloopbaan van ten minste veertig jaar. Tegelijkertijd vragen ze de leeftijdsgrens op te trekken. Een derde gaat akkoord met brugpensioen op 58 jaar na een beroepsloopbaan van veertig jaar. Maar 19 procent vindt dat de leeftijdsgrens voor brugpensioen sowieso opgetrokken moet worden tot zestig jaar. Nog eens 22 procent is voorstander van brugpensioen vanaf zestig jaar en een beroepsloopbaan van minstens veertig jaar.

Uit de enquête blijkt dat de kmo-werkgevers het brugpensioen als een last ervaren. Ze wijzen op de grote kosten, de moeilijkheden om een vervanger te vinden en het grote verlies aan kennis.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud