Advertentie

Vijf keer meer Belgisch koolzaad in 2006

De teelt van koolzaad zit fors in de lift. Vorig jaar hebben Vlaamse landbouwers 891 hectare aan de productie van koolzaad gewijd, vijf keer zoveel als een jaar eerder. De toename is volledig te wijten aan de zoektocht naar alternatieve brandstoffen, zoals biodiesel.

(belga) Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

De stijging valt wel enkel op in Vlaanderen. De Waalse en Brusselse boeren lopen minder ver vooruit op de plannen van verschillende grote bedrijven om biobrandstoffen te produceren. Koolzaad is daarbij een voor de hand liggende grondstof.

Met 891 hectare (+ 532 procent) blijft het aandeel voor koolzaad in Vlaanderen wel beperkt tot 0,2 procent van de totale akkerbouwgrond voor nijverheidsgewassen. Uit de landbouwtelling blijkt nog dat het aantal landbouwbedrijven verder daalt, met zo'n 3,3 procent. In Vlaanderen zijn er nu nog iets meer dan 33.000 bedrijven, in heel Belgiƫ 51.500.

De daling van het aantal rundveehouders en varkensboeren zet zich ook voort. Net als het aantal arbeidskrachten in de landbouw (-2,7 procent). Uit de telling blijkt dan weer dat het aantal schapen, geiten en runderen gestaag blijft stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud