Vl.Pro-fractie wil bij sp.a blijven

Vl.Pro-senator Geert Lambert ©BELGA

De fractie van VlaamsProgressieven (Vl.Pro)in het Vlaams parlement blijft achter minister Bert Anciaux en het Vlaams regeerakkoord staan. De fractieleden willen ook één fractie blijven vormen met sp.a. Dat hebben de fractieleden woensdag unaniem beslist na een vergadering bij Vl.Pro-minister Bert Anciaux.

(belga) - Die partijraad stemde dinsdagavond in met een voorstel van Senator Geert Lambert om een zelfstandige koers te varen. Dat voorstel haalde het van een voorstel van Bert Anciaux, die het kartel met sp.a wou behouden en gaan voor een 'progressief project met toekomst'. De partijraad koos voor de onafhankelijke koers, wat volgens sp.a het einde van kartel betekent.

De zes Vlaams parlementsleden (van wie er één in het buitenland is) van Vl.Pro willen alvast de goede werking met sp.a in het Vlaams parlement behouden. 'Wij willen als groep en als mensen loyaal zijn in de werking van de fractie met sp.a', zei fractieleider Bart Caron. De beslissing van de fractie was unaniem, zei Caron.

Volgens minister Anciaux spreekt de beslissing van de fractie die van de partijraad niet tegen: Vl.Pro wil zijn engagementen tegenover het lopende regeerakkoord nakomen. De beslissing van de partijraad ging over de toekomst, luidde het.

Toch is het maar de vraag of de Vlaamse fractie van Vl.Pro zich niet buiten de partij plaatst. Volgens Caron zal 'iedereen de komende dagen moeten bepalen of hij deel wil uitmaken van het project van Geert Lambert'. Dat er mensen overstappen naar sp.a, is niet uitgesloten.

Ook minister Anciaux denkt na over zijn toekomst. 'ik geloof in dynamische politiek, niet in statische partijpolitiek. De partijraad heeft duidelijk gesproken. De groep heeft gezegd 'je gaat te rap voor ons'. Ikzelf moet hier nog over oordelen', zei hij.

Over een mogelijke overstap naar sp.a wil hij echter niets zeggen. 'Als ik voor mezelf een rol weggelegd zie, zal dat een dynamische rol zijn, en dat kan alleen in een project dat het grote gelijk overstijgt', zei hij. De duidelijkheid hierover zal er misschien niet over enkele dagen zijn, maar kan volgens Anciaux ook geen maanden meer op zich laten wachten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud