Vlaams Belang behoudt partijdotatie

(belga) - Het Vlaams Belang mag zijn Vlaamse partijdotatie behouden. Dat heeft het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement maandag beslist. Volgens fractieleider Filip Dewinter zegeviert met deze beslissing 'het gezond verstand'. Het Vlaams Belang is de rechtsopvolger en de politieke erfgenaam van het Vlaams Blok, luidt de redenering.

V.l.n.r. Marijke Dillen, Anke Vandermeersch, Filip Dewinter en Frank Vanhecke juichen bij de lancering van het Vlaams Belang. (foto: belga)

Indien het Vlaams Belang een nieuwe partij is, heeft ze geen recht op een overheidsdotatie. Indien het enkel de nieuwe naam is van een bestaande partij, meer bepaald het Vlaams Blok, behoudt die partij haar recht op een dotatie. Dat stond eerder deze week in een nota van de juridische dienst van het Vlaams Parlement. Het Vlaams Belang moest zelf juridische duidelijkheid geven over zijn status.

Voorzitter Frank Vanhecke en fractieleider Filip Dewinter stuurden afgelopen vrijdag een brief naar de voorzitter van het Vlaams Parlement, Norbert De Batselier. Daarin stelden ze dat het Vlaams Belang inderdaad dezelfde partij is als het Vlaams Blok. Op basis van die brief ging het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement er maandag unaniem van uit dat het Vlaams Belang geen nieuwe partij is. Bijgevolg mag de partij haar Vlaamse dotatie behouden.

Filip Dewinter zei dat het gezond verstand met de beslissing van maandag zegeviert. Hij ontkende niet 'dat in het vuur van de strijd onzorgvuldige mededelingen gedaan zijn' over het feit of het Vlaams Belang nu al dan niet een andere partij is dan het Vlaams Blok. Enkel de statuten zijn rechtsgeldig en die zijn zeer duidelijk, aldus nog Dewinter.

Met de beslissing van maandag is voor Filip Dewinter het proces nog niet ten einde. In het federale parlement zullen de Franstalige partijen er alles aan doen om de federale dotatie van het Vlaams Belang af te nemen. Daarnaast heeft het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding een onderzoek geopend over een mogelijke klacht tegen Dewinter wegens zijn pleidooi voor een immigratiestop in Antwerpen en een vestigingsverbod voor vreemdelingen in bepaalde Antwerpse wijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud