Vlaams Belang grootste verliezer

Filip Dewinter (foto: belga)

Het Vlaams Belang is in de laatste VRT/DS-peiling de grootste verliezer. CD&V verstevigt zijn voorsprong en nestelt zich stevig in de top van de politieke pop-poll. En Groen! laat LDD achter zich als kleinste partij.

(tijd) - Het Vlaams Belang is in de peiling de vijfde partij van Vlaanderen, na CD&V, Open VLD, sp.a en N-VA. Tegenover de Vlaamse verkiezingen van juni 2009 verliest ze 2,6 procent tot 12,8 procent. Die achteruitgang is groter dan de foutenmarge en statistisch significant. De eerste Vlaams Belanger bij de populairste politici is Filip Dewinter op 22. Partijvoorzitter Bruno Valkeniers staat op 34, tussen twee mensen die nog maar enkele maanden in de politiek zitten: Ingrid Lieten (sp.a) en Philip Muyters (N-VA).

CD&V blijft de grootste en bouwt zijn koppositie uit tot 24,4 procent. Vlaams minister-president Kris Peeters wipt over Guy Verhofstadt (Open VLD) en wordt de populairste politicus van Vlaanderen. In de top tien van de politieke pop-poll staan zes CD&V'ers.

Open VLD volgt op twee met 16,7 procent van de kiesintenties, 1,7 procent meer dan in de laatste verkiezingen. Ze slaat daardoor een kloof met de sp.a, die op 15 procent blijft hangen. De peiling is afgenomen voor alle problemen begonnen met de gelekte e-mail over de verdeling van de sp.a-ministerportefeuilles. Toch blijkt ook uit de peiling een probleem voor Caroline Gennez: Frank Vandenbroucke staat in de politieke pop-poll op vijf, de sp.a-voorzitster zelf zakt naar de 23ste plaats.

De N-VA haalt 13,5 van de stemmen, ongeveer op het peil van de verkiezingen. Voorzitter Bart De Wever is wel samen met Guy Verhofstadt de op een na populairste politicus geworden.

Een andere partijvoorzitter, Jean-Marie Dedecker, daalt naar de 18de plaats. Zijn partij, ooit één van de grote positieve verrassingen in de peilingen, is door de goede prestatie van Groen! de kleinste geworden met 8,1 procent van de stemmen. Groen! haalt 8,5 procent.

BH

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n