'Vlaams Belang is bereid om staatshervorming te steunen'

'Wij zijn vanuit de oppositie bereid elke stap te steunen die tot meer autonomie voor Vlaanderen leidt.' Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke.

(tijd) Of hoe het Vlaams Belang ongevraagd de sleutel kan leveren voor een tweederdemeerderheid die nodig is om een staatshervorming door te voeren.

Informateur Didier Reynders (MR) legde gisteren een tussentijds rapport voor aan de koning. Na gesprekken met alle partijvoorzitters kon de informateur alleen maar concluderen dat er geen tweederdemeerderheid in zicht is voor een staatshervorming. Het leidt tot een patstelling, want CD&V/N-VA wil niet aan oranje-blauw beginnen als er op voorhand geen garanties zijn over een tweederdemeerderheid die nodig is voor een staatshervorming.

Het is echter niet omdat de koning en de informateur de voorzitter van het Vlaams Belang niet hebben ontvangen, dat de partij niet meer zou meespelen in het Belgische politieke bestel. Het Vlaams Belang telt in de Kamer 17 zetels, één minder dan Open VLD. 'De informateur en de koning passen het cordon sanitaire strikt toe. En alle andere partijen doen alsof hun neus bloedt', merkt Vanhecke op.

Als oranje-blauw voorstellen voor een staatshervorming in het parlement indient, zal het Vlaams Belang die mee goedkeuren, laat Vanhecke weten. 'Wij pleiten niet alleen voor een big bang. Wij zijn altijd bereid voorstellen op hun merites te beoordelen. Wij zijn bereid vanuit de oppositie elke stap te steunen die tot meer autonomie voor Vlaanderen leidt. Op voorwaarde dat er geen absurde prijs voor betaald wordt', stelt Frank Vanhecke.

De voorzitter van het Vlaams Belang verbaast er zich over dat het kartel CD&V/N-VA de factor Vlaams Belang niet uitspeelt naar de Franstaligen toe. 'Als ze zouden zeggen dat ze ook met het Vlaams Belang willen praten, zou de houding van de Franstaligen snel veranderen. Maar CD&V/N-VA houdt zich strikt aan het cordon sanitaire. Het kartel overweegt zelfs niet om het politieke gewicht van het Vlaams Belang te gebruiken', merkt Vanhecke op.

Het zou politieke zelfmoord zijn, als het kartel CD&V/N-VA gesprekken zou aanknopen met het Vlaams Belang om een staatshervorming op de rails te krijgen. Het wordt anders, als er voorstellen in de Kamer worden ingediend. Dan kan niemand beletten dat het Vlaams Belang die mee goedkeurt. En Vanhecke laat nu duidelijk weten dat ook te willen doen. Met de Lijst Dedecker erbij, komt oranje-blauw dan ruimschoots aan een tweederdemeerderheid.

Socialisten

De christendemocraten willen echter niet afhankelijk worden van de steun van het Vlaams Belang om een staatshervorming te kunnen realiseren. Zij blijven andere scenario's besnuffelen. Steeds komen ze uit bij sp.a, want in zowat elk scenario voor een staatshervorming is de steun van sp.a onontbeerlijk. De analyse die ontslagnemend sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte deze week maakt in het weekblad Humo sterkt de christendemocraten in hun overtuiging dat sp.a nog een belangrijke rol zal spelen.

Vande Lanotte deelt de visie van zijn partijgenoot Frank Vandenbroucke. 'De staat hervormen is een noodzakelijke voorwaarde voor de groei van links', zegt Vande Lanotte in Humo. 'Links wordt nu stelselmatig naar beneden geduwd door dat communautaire debat. Daar moeten we van af, of we dat gedoe rond de staatshervorming nu leuk vinden of niet. Onze thema's zullen pas goed aan bod komen als die staatshervorming achter de rug is. Daarom zullen we ze steunen vanuit de oppositie.' WVDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud