Advertentie

Vlaams Belang krijgt klop

Vlaams Belang heeft een historische verkiezingsnederlaag geleden, maar ligt niet in de touwen. 'Wij hebben een bluts opgelopen, maar we komen terug', verzekerde Gerolf Annemans in een reactie.

Tegenover de Vlaamse verkiezingen van 2004 is het Vlaams Belang zowat een derde van haar stemmen kwijt gespeeld. De partij verliest 8,9 procentpunt tot 15,3 procent. De partijtop hoopte de uitslag van de federale verkiezingen van 2007 te kunnen evenaren. Toen haalde de partij nog 19 procent. Ook het zetelaantal in het Vlaams Parlement dunt uit van 32 naar 21 zetels.

Het is voor het eerst dat het Vlaams Belang zo'n verkiezingsnederlaag lijdt, ook al minimaliseerde voorzitter Bruno Valkeniers het verlies. 'Het Vlaams Belang verliest de bonus van 2004, de bonus is nu naar de N-VA gegaan. Maar Belgiƫ en het politieke establishment is nog niet van ons af. Wie het Vlaams Belang al had afgeschreven: wij zijn er en blijven er', aldus Valkeniers, die meteen ook alle speculaties over zijn ontslag de kop indrukte.

In navolging van Filip Dewinter schreef ook Valkeniers het verlies vooral toe aan de versnippering ter rechterzijde. Het Vlaams Belang kreeg voor het eerst met concurrentie te maken: Lijst Dedecker en de N-VA. En die twee partijen scoren goed. 'Ik ben verheugd dat meer dan 35 procent van de Vlamingen overtuigd is van een onafhankelijk Vlaanderen', merkte Valkeniers op.

Volgens Dewinter was het overigens geen verkeerde keuze om in de verkiezingscampagne weer 'vuil' uit de hoek te komen, door weer voluit in te zetten op het anti-vreemdelingenstandpunt. Volgens Dewinter is zo een zware afstraffing vermeden. Wel zal de partij volgens Dewinter zich moeten herpositioneren, nu er ter rechterzijde meerdere partijen in dezelfde vijver vissen. WVDV/KVe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud