Vlaams parlement keurt provinciale kieskringen goed (update)

(belga) - Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond het voorstel van decreet over de provinciale kieskringen goedgekeurd. Het Vlaams Blok stemde mee met de meerderheidspartijen VLD, sp.a en Spirit. Ook de N-VA keurde het decreet goed. Groen! onthield zich, terwijl CD&V tegenstemde. Er waren 73 stemmen voor, 15 onthoudingen en 32 tegenstemmen. De federale kamercommissie Binnenlandse Zaken keurde woensdag ook de wetsontwerpen goed die voor de regionale en Europese verkiezingen een kiesdrempel invoert van vijf procent.

In het Vlaams Parlemen stemde een tweederde meerderheid het decreet over de provinciale kieskringen goed. Dat betekent dat tijdens de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in juni niet in arrondissementele, maar in grotere provinciale kieskringen zal worden gestemd.

De federale kamercommissie Binnenlandse Zaken keurde woensdag ook de wetsontwerpen goed die voor de regionale en Europese verkiezingen een kiesdrempel invoeren van vijf procent. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie. De Waalse christen-democraten van de cdh onthielden zich.

Naast een kiesdrempel van 5 procent voeren de wetteksten ook opnieuw het systeem van de opvolgers in. Verder wordt het systeem van de apparentering aangepast en verlaagt paars de leeftijd waarop men verkozen kan worden en in de regering kan gaan zetelen van 21 naar 18 jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud