Advertentie

Vlaams werkoverleg krijgt toch een kans

(tijd) - De Vlaamse sociale partners geven het Vlaams werkoverleg onverwacht toch een kans. Vakbonden en werkgevers beslisten gisterenavond abstractie te maken van de oude twistpunten, en te beginnen met een nieuwe lei. Ze noemen het belangrijk 'dat ze hiermee het signaal geven in staat te zijn een gemeenschappelijke boodschap te geven over de werking van de arbeidsmarkt'.

Het Vlaamse werkoverleg werd de afgelopen weken bezwaard door twee regeringsbeslissingen. Die waren nog een uitloper van het Vlaamse werkgelegenheidsakkoord 2003-2004. De Vlaamse regering besliste dat het budget voor de aanmoedigingspremies bevroren wordt op 12 miljoen euro. Vandaag staat de teller op 18 miljoen euro, zodat er voor 6 miljoen euro gesnoeid moet worden. De Vlaamse regering schoof ook de beslissing voor zich uit de vrijstelling van het gewestelijke gedeelte van de onroerende voorheffing ook voor eenmanszaken in te voeren. Vandaag komen alleen rechtspersonen daarvoor in aanmerking.

De sociale partners beslisten gisteren abstractie te maken van deze twistpunten bij het overleg over een nieuw werkgelegenheidsakkoord. Ze behouden wel de vrijheid om vanuit hun eigen organisatie het verzet tegen deze beslissingen te voeren. De sociale partners startten gisteren met een schone lei, wat vruchten afwierp. Ze bereikten een akkoord om de beschikbare 24 miljoen euro over drie thema's te verdelen, met name arbeidsmobiliteit, oudere werknemers en knelpuntberoepen.

Philippe Muyters, gedelegeerd bestuurder van het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka), beklemtoonde gisteren 'dat er enkel sprake is van stimulansen, niet van engagementen'. Eerder zei de werkgeversorganisatie dat een nieuw werkgelegenheidsakkoord geen extra financiële, organisatorische of administratieve lasten met zich mee mag brengen. 'We willen verder van gedachten wisselen over de drie thema's met de regering. Deze verklaring is niets om tevreden of ontevreden over te zijn, het blijft nog zeer algemeen', stelde Muyters.

Johan Bortier, hoofd van de studiedienst van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo), noemde het compromis 'een goede basis om verder te onderhandelen.' 'Het creëert openingen om interessante maatregelen uit te werken.' Bortier noemde het voorts belangrijk dat Vlaanderen het voortouw neemt om een trendbreuk voor oudere werknemers te realiseren.

Xavier Verboven, algemeen secretaris van het ABVV, stelde dat het 'belangrijk is dat het overleg op Vlaams niveau verder kan zonder dat er brokken gemaakt zijn'. Hij voegt eraan toe dat de sociale partners bewezen hebben dat ze in staat blijven een belangrijke boodschap te geven over de werking van de arbeidsmarkt en de hoge werkloosheid.

Ilse Dielen, nationaal secretaris van het ACV, zei 'blij te zijn dat de deuren, die vorige week gesloten waren, terug open zijn'. 'We hebben thema's afgelijnd die we met de regering kunnen verfijnen.' Maar ze blijft met een wrang gevoel zitten. De hetze rond de aanmoedigingspremies valt de vakbonden zwaar. EvH

22375446

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud