Vlaams Zangfeest: "Splitsing van gezondheidszorg doorduwen"

Op het zeventigste Vlaams Nationaal Zangfeest in het Antwerpse Sportpaleis heeft de erevoorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), Hugo Portier, zondag de Vlaamse onderhandelaars bij de staatshervorming gevraagd de splitsing van de gezondheidszorg, de tewerkstelling en de vennootschapsbelasting erdoor te duwen.

(belga) "Als de communautaire onderhandelingen op een mislukking dreigen uit te lopen, moeten wij onze eisen handhaven en de boel opblazen", verklaarde Portier. "Er komt dan een overgangsregering die niets zal oplossen en slechts de uitzichtloosheid van het voortbestaan van België zal bevestigen."

De Vlaamse onderhandelaars moeten volgens hem dan ook voet bij stuk houden, omdat België toch naar een splitsing evolueert. "De tijd nadert dat de docufictie van de RTBF werkelijkheid wordt en dat er niet over de zoveelste staatshervorming, maar over een staatsvorming onderhandeld zal worden", verklaarde de erevoorzitter.

Hij stelde dat België alleen maar kan blijven voortbestaan als Vlaanderen de rekening betaalt voor Wallonië. Vlaanderen wordt daar echter nooit voor beloond; het wordt er alleen maar armer van. "Wij bevinden ons in een toestand van wettig politiek verzet. In de lijn van democratisering die sinds de Tweede Wereldoorlog gevolgd wordt, moet een kunstmatig gevormde staat zoals België ontbonden worden en moet Vlaanderen een staat worden. Desnoods moeten wij het recht in eigen handen nemen", zette Portier uiteen.

Hij riep iedereen op om bij de komende federale verkiezingen niet te gaan zetelen als voorzitter, bijzitter of plaatsvervanger in een stem- of telbureau. "Word dienstweigeraar, steun de actie van de burgemeesters. Als zelfs de Belgische regering de grondwet niet ondersteunt, mag je dan aan de burgers en burgemeesters vragen dat ze gedwee helpen bij het overtreden van de wet? Het is de Belgische regering die thuishoort op de beklaagdenbank, niet de dienstweigeraars en de burgemeesters", stelde Portier.

De erevoorzitter verklaarde tot slot ook dat de Vlaamse patriotten de Frans-Brusselse verkiezingen in Vlaanderen onmogelijk moeten maken als het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst wordt voor 10 juni.

Het ANZ vierde zijn zeventigste zangfeest meteen ook met de nieuwe voorzitter, Erik Stoffelen, die op 14 april verkozen werd. Met zijn 34 jaar is hij meteen de jongste voorzitter uit de ANZ-geschiedenis. Hij is al ruim vijftien jaar actief als vrijwilliger binnen het ANZ en is sinds 2000 lid van de raad van bestuur en de algemene vergadering van het ANZ.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud