Advertentie

Vlaamse administratie stelt vzw Kint in vraag

De Vlaamse administratie vraagt zich af of de projecten van de vzw Kint, rond prins Laurent, niet beter door andere instellingen uitgevoerd kunnen worden.

(belga) Dat blijkt uit een rapport van de adminstratie Leefmilieu over het Kint, na de heisa rond het fraudeproces bij de marine, zo schrijven de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk maandag.

Het rapport bevat voorzichtige kritiek aan het adres van de vzw. "De wetenschappelijke projecten zijn van een aanvaardbaar niveau", luidt het. Toch vindt de administratie "de legitimatie niet altijd even duidelijk of even sterk". "De vraag kan met name gesteld worden of nu de vzw Kint deze projecten moet uitvoeren en of niet beter andere instellingen deze projecten zouden opnemen."

Het rapport hakt ook de knoop door in de discussie tussen minister-president Yves Leterme (CD&V) en minister van Financiën Dirk Van Mechelen (VLD) over de mogelijkheid om het contract met het Kint op te zeggen. De huidige overeenkomst loopt, na de stilzwijgende verlenging in 2004, tot 2014. Er bestaat wel een aanvullende beheersovereenkomst uit 2003 die tot 2009 geldt, maar volgens de administratie is er "geen sprake van een schuldvernieuwing waarbij deze beheersovereenkomst in de plaats is gekomen van de vroegere". Wel is het mogelijk om het subsidiebedrag "aan te passen", door het te verhogen of te verminderen, schrijft de administratie.

Ook de boekhouding van het Kint werd gecontroleerd. Daarbij werden geen onregelmatigheden vastgesteld. De precieze aanwending van de Vlaamse subsidies viel moeilijk te achterhalen. De verplaatsingskosten die prins Laurent in rekening brengt, zijn de jongste jaren sterk gedaald. In 2003 bedroegen ze nog 10.100 euro, vorig jaar 1.736,50 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud