Vlaamse lucht minstens 5 maal kankerverwekkender dan gedacht

(belga) - Het risico op longkanker als gevolg van de luchtvervuiling in Vlaanderen is minstens 5 keer hoger dan tot nu toe gedacht. Dat zegt dr. Vincent Dufour, die over het onderwerp een doctoraat schreef aan de Gentse Universiteit. Het onderzoek kreeg de steun van de federale overheid en de Vlaamse Milieumaatschappij.

In vergelijking met de traditionele chemische metingen bekwam Dufour met zijn 'biologische' analyse van luchtstalen een risico op longkanker dat minstens vijf keer hoger lag. 'Op 1 miljoen mensen die levenslang zijn blootgesteld aan de luchtvervuiling kom je met een chemische analsye tot maximaal 461 longkankerdoden. Een biologische analyse schat het risico op maximaal 2.000. Voor gemiddelde vervuiling is het verschil tussen beide resultaten nog groter: 48 tegenover 657.'

Terwijl een chemische analyse een beperkt aantal kankerverwekkende stoffen meet, wordt bij een biologische analyse een volledig luchtstaal op zijn kankerverwekkend vermogen gemeten. Zijn er veel bacteriƫn die in het staal aangroeien, dan bevat het staal veel kankerverwekkende stoffen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud