Vlaamse partijen ondertekenen wetsvoorstel BHV

(tijd) - De kamerfractieleiders van VLD, CD&V, sp.a, Spirit en N-VA hebben maandagnamiddag gezamenlijk een wetsvoorstel ingediend dat de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde beoogt. Volgens vice-premier Laurette Onkelinx is er ook federale overeenstemming over de aanpak van het dossier. Eerder dienden de franstalige regeringspartijen MR en PS elk een eigen voorstel in.

In één van de vergaderzalen van de Kamer zetten (van links naar rechts) Rik Daems (VLD), Pieter De Crem (CD&V), Dirk Van der Maelen (sp.a), Koen T'Sijen (Spirit) en Patrick De Groote (N-VA) hun handtekening onder het voorstel dat de splitsing van de tweetalige kieskring beoogt. (foto: belga)

Eens het voorstel door de Kamer in overweging is genomen, zal het naar de commissie Binnenlandse Zaken worden gestuurd. Dat neemt wellicht nog enkele weken in beslag. CD&V'er De Crem rekent alvast op een goedkeuring van de splitsing vóór het einde van het jaar. De kwestie staat woensdag alvast op de agenda van het actualiteitendebat in het Vlaams Parlement.

De ondertekening kwam er na het overleg dat maandagmorgen plaatshad tussen de voorzitters van CD&V, VLD, sp.a, Spirit en N-VA, de vijf partijen die deel uitmaken van de Vlaamse regering. Die heeft in haar regeerakkoord de 'onverwijlde' splitsing van de kieskring voorzien.

Volgens de federale vice-premier, Laurette Onkelinx (PS), is er ook een akkoord binnen de federale regering over 'de aanpak van het dossier'. Het is volgens haar 'geen probleem' dat ook de MR en de PS elk hun eigen voorstel indienden, 'integendeel'. Onkelinx wees erop dat de kans op een regeringscrisis groter was indien er maar één voorstel was.

De Kamer spreekt zich donderdag uit over de inoverwegingneming van drie wetsvoorstellen . De PS-fractie diende vorige vrijdag een voorstel in dat pleit voor een terugkeer in heel het land naar de oude, arrondissementele kieskringen. In Wallonië bestaan die nog, Vlaanderen schakelde over naar provinciale kieskringen (behalve voor Brussel-Halle-Vilvoorde).

Het derde voorstel komt van de MR. De partij diende maandag een voorstel in dat de kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant doet samensmelten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud