Vlaamse regering bereikt akkoord over begrotingscontrole

(belga) De Vlaamse regering heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een volledig akkoord bereikt over de begrotingscontrole 2002. Op alle departementen werd structureel bespaard, terwijl er geld werd uitgetrokken voor bijkomende investeringen, onder meer voor verkeersveiligheid en de "warme sanering" in de varkenssector. Ook voor de zorgverzekering is er naar verluidt een oplossing.

Minister van begroting Dirk Van Mechelen had alle departementen een besparing van 1 procent opgelegd. De departementen welzijn en onderwijs, die veel personeelskosten hebben, blijven gedeeltelijk buiten schot.

De Vlaamse regering legde ook de bestemming vast van middelen uit het Fonds voor de Financiering van Eenmalige Uitgaven (FEUU), een reservepot met overschotten van vorig jaar. Naar wordt vernomen krijgt minister van Landbouw Vera Dua extra middelen om de varkensstapel af te bouwen via premies aan varkenshouders die met hun activiteiten stoppen. Het zou gaan om de gevraagde EUR 25 miljoen.

Voor verkeersveiligheid is vanuit het FEUU ook extra geld weggelegd. Minister van Mobiliteit Steve Stevaert krijgt meer middelen om "black points" weg te werken. In totaal zat in het FEUU zo'n EUR 140 miljoen. Dat potje zou tijdens het nachtelijk beraad evenwel niet helemaal zijn vastgelegd.

Voor de zorgverzekering, die met een tekort van EUR 20 miljoen kampt, zou ook een oplossing zijn gevonden. Meer hierover wilde men bij de Vlaamse regering niet kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud