Advertentie

Vlaamse schoolverlaters sneller aan de slag dan in EU

Vlaamse schoolverlaters vonden in 2007 veel sneller een job dan hun collega's in de rest van de EU. Het ging ook vaker om een voltijdse baan. In vergelijking met het EU-gemiddelde combineren ze hun opleiding slechts zelden met een job. Dat blijkt uit berekeningen van het Steunpunt Werkgelegenheid en Sociale Economie (KU Leuven) op basis van de resultaten van de Enquête naar Arbeidskrachten (EAK) en de Labour Force Survey (LFS).

(belga) - Van alle Vlaamse schoolverlaters die in 2006 nog studeerden en zichzelf in 2007 niet meer als student beschouwden, had dat jaar 67,7 procent een job. Dit percentage ligt hoger dan gemiddeld in Europa (64,4 procent). Vooral in Zuid- en Oost-Europa hebben schoolverlaters het moeilijk om aan de bak te komen. Uitschieters in positieve zin zijn Nederland en Denemarken, met telkens meer dan 8 op 10 werkende schoolverlaters.

Vier op de 10 werkende Vlaamse schoolverlaters hebben een tijdelijk contract, wat een pak hoger is dan gemiddeld voor alle werkenden (7,5 procent). In Europa is 66,8 procent van de werkende schoolverlaters tijdelijk aan het werk wat eveneens meer is dan gemiddeld (16,4 procent). 80,2 procent van de Vlaamse schoolverlaters werkt voltijds, wat meer is dan het Europees gemiddelde (69,9 procent).

In Vlaanderen combineert slechts 5,8 procent van de 15- tot 24-jarige jongeren studeren en werk. In Europa ligt dit aantal twee keer zo hoog (10,9 procent). Vooral in Nederland (45,8 procent) en Denemarken (46,5 procent) zijn er veel werkstudenten. De verklaring van deze verschillen is vaak te vinden in de wijze waarop studenten financieel ondersteund worden in de reglementering van de studentenarbeid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud