Vlaamse wapenexport zakt in tweede helft 2005 tot 24 miljoen euro

Vlaanderen heeft in de tweede helft van 2005 72 wapenexportvergunningen voor een totaalbedrag van 24 miljoen euro verleend. Dat is een opvallende daling tegenover de 96 vergunningen voor 132 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar.

(belga) Uit het halfjaarlijkse wapenhandelrapport dat donderdag werd voorgesteld in de subcommissie Wapenhandel blijkt dat Vlaanderen in 2005 in totaal 168 exportvergunningen heeft verleend voor in totaal 155 miljoen euro. Zes aanvragen (voor in totaal 1,2 miljoen euro) werden geweigerd. Er werden 274 invoervergunningen verleend voor 24 miljoen euro. Het Vlaamse gewest verleende in 2005 tot slot 35 doorvoervergunningen voor bijna 21 miljoen euro.

De daling van het aantal aanvragen en vergunningen in de tweede helft van 2005 is opvallend, geeft Vlaams minister van Economie Fientje Moerman toe. Ze ziet onder meer een verklaring in de daling van de bestellingen voor beeldschermen vanuit defensie in Europa en de VS.

Die daling van het aantal uitvoeraanvragen- en vergunning is al merkbaar sinds september 2004. Moerman zegt dat ze 'geen sluitende verklaring' heeft voor de 'ogenschijnlijk stelselmatige daling', maar wel wil onderzoeken of het eerder gaat om toeval dan om een structurele daling.

(Foto belga)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud