Vlaamse werkgevers roepen sector op tot 'realiteitszin'

(belga) - Volgens het Vlaams Economisch Verbond (Voka), de organisatie van Vlaamse werkgevers, overtreffen de eisen van het gemeenschappelijk vakbondsfront in de welzijnssector 'alle realiteitszin'. De werkgevers zijn vooral niet te spreken over de vraag om een loonsverhoging van 10 procent.

De afgelopen jaren zijn de investeringen in de welzijnssector met bijn 40 procent gestegen, van 1,6 (1999) naar 2,3 miljard euro (2003), aldus Voka. 'Hierdoor kon de sector maatregelen nemen met betrekking tot en betere combinatie werk-gezin, arbeidsduurvermindering, loonharmonisatie en een royale eindeloopbaanregeling.'

In verband met de nieuwe looneisen wijst Voka erop dat het tekort in de ziekteverzekering geraamd wordt op 600 miljoen euro en er dus budgettaire beperkingen zijn. 'De hoge loonlast en arbeidskost dwingt elke sector tot een loonkostenbeheersing, ook de welzijnssector dus. Een structurele ingreep in de financiering, efficiëntieverbetering en bevoegdheden kan dan ook niet uitblijven', luidt het nog.

Frank Cuyt van het Vlaams Welzijnsverbond, een belangrijke werkgever in de sector, is bereid gesprekken te voeren met de vakbonden en de Vlaamse overheid maar spreekt zich niet uit over de eisen.

22213469

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud