Vlaamse werkloosheid stijgt voor het eerst in 3 jaar

©Lieven Van Assche

In de maand november waren er in Vlaanderen 5 procent meer werklozen dan het jaar ervoor. Dat blijkt toch uit cijfers die gisteren op de website van de VDAB verschenen. Maar volgens de Vlaamse minister van Werk, Frank Vandenbroucke (sp.a), is er een fout geslopen in die statistieken en is het exacte stijgingspercentage nog onzeker.Alles wijst er wel op dat de werkloosheid de afgelopen maand voor het eerst in drie jaar gestegen is.

Foto: Janssen Pharmaceutica kondigde in oktober aan dat er nog eens 150 jobs in Belgiƫ verdwijnen. Eerder verloren er al ruim 600 mensen hun job.

(tijd) - De laatste maand dat de werkloosheid nog op jaarbasis steeg was september 2005. Sindsdien was ze onophoudelijk gedaald. De stijging in november komt niet geheel onverwacht. De voorgaande maanden was het dalingstempo steeds verder vertraagd. Maar als er inderdaad in een klap vijf procent werklozen bijkwamen wijst dat er op hoe ernstig de verslechtering van de economische toestand is.

Volgens cijfers die maandag op de website van de VDAB stonden telt Vlaanderen nu 174.802 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 8.358 of 5 procent meer dan vorig jaar. Vooral bij de mannen is sprake van een dramatische toename, met 11 procent. In oktober werd daar al een beperkte stijging, met 1,3 procent, op jaarbasis geregistreerd. Bij de vrouwen daalde de werkloosheid de vorige maand nog heel miniem, met 0,4 procent.

Maar de kans lijkt groot dat die cijfers nog bijgestuurd worden. De publicatie ervan op de website van de Tijd zorgde prompt voor een reactie van minister Vandenbroucke. Eerder had die, samen met de VDAB, laten weten dat de cijfers pas dinsdag beschikbaar zouden zijn. Volgens de minister was het niet de bedoeling dat ze toch al maandag op de website van de VDAB belandden. Er is nog een laatste verificatie bezig, omdat er op de laatste registratiedag opvallend veel werklozen bijgekomen zijn. Het laatste bericht maandagavond was dat er inderdaad anomalieĆ«n zouden vastgesteld zijn. Wordt dinsdag vervolgd. Dan komen de enige en echte werkloosheidscijfers zegt de minister. Maar ook hij erkent dat alles erop wijst dat alles erop wijst dat er in november werklozen bijgekomen zijn.          

IB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud