Vlaanderen betaalt tot 24,4 miljoen euro voor diepere tunnel Sluiskil

De geplande tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen in Sluiskil zal zestien meter diep zijn zodat de vrije doorgang van de scheepvaart niet in het gedrang komt. Nederland wil de tunnel 13,5 meter diep, maar Vlaanderen is bereid de nodige meerkost te betalen.

(belga) Dat heeft Vlaams minister Kris Peeters, bevoegd voor de zeehavens, maandagavond afgesproken met zijn Nederlandse collega Karla Peijs.

Afhankelijk van de uitvoeringsvariant zal de meerkost tussen de 20 en 24,4 miljoen euro bedragen, aldus Peeters.

De bestaande bruggen over de Westsluis in Terneuzen worden vervangen door twee nieuwe basculebruggen. Die komen zes meter verder van de sluis, zodat aanvaringen, zoals in februari nog, quasi uitgesloten zijn. Begin 2008 zullen beide bruggen in gebruik kunnen worden genomen. De vervanging van de bruggen zal ongeveer 4,5 miljoen euro per brug bedragen. Vlaanderen en Nederland betalen ongeveer elk de helft.

Vlaanderen en Nederland delen ook de kosten voor een studie die loopt tot einde 2008 naar de maritieme toegankelijkheid -de tweede zeesluis- en mogelijkheden voor de kanaazone Gent-Terneuzen. Deze kosten mogen maximaal oplopen tot 5 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud