'Vlaanderen draagt 6,6 miljard euro af aan Wallonië'

(belga/tijd) - De geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel bedroegen vorig jaar 6,6 miljard euro, een historisch record. Dat blijkt uit de langverwachte studie die de Vlaamse administratie Abifim heeft opgesteld in opdracht van de Vlaamse regering. In tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, zal die geldstroom ook op lange termijn blijven toenemen.

Dat melden de VUM-kranten donderdag. Sinds de jaren '60 bestaat er een voortdurende transfer van Vlaanderen naar Wallonië en sinds de jaren '90 ook naar Brussel. De geldstromen vinden plaats in de federale overheidsbegroting (1,52 miljard euro in 2003), de financiering van gemeenschappen en gewesten (1,32 miljard euro) en de sociale zekerheid (3,74 miljard euro), samen 6,6 miljard euro.

Worden de overheidsschuld en de intresten meegerekend, komt N-VA-volksvertegenwoordiger Bart De Wever op een extra transfer van 4,7 miljard euro, wat de totale geldstroom op 11,3 miljard euro brengt. 'Bijna 2.000 euro per Vlaming per jaar', aldus De Wever.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud