Vlaanderen draait geldkraan dicht tot eind 2003

(tijd) - De Vlaamse minister van Begroting, Dirk van Mechelen (VLD) (foto: belga), liet in een rondzendbrief aan alle Vlaamse instellingen weten dat ze van augustus tot het jaareinde nog maar 80 procent van de begrotingskredieten mogen uitgeven. Met deze noodingreep wil Dirk van Mechelen de 'ontsporing' van de Vlaamse begroting en de 'uitgavendrift' beteugelen.

De Hoge Raad van Financiën en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) waarschuwden er al voor dat de Vlaamse begroting dreigt te ontsporen. Volgens de Hoge Raad van Financiën dook de Vlaamse regering vorig jaar 91 miljoen euro onder de doelstellingen; volgens de SERV werd er zelfs een gat van 215 miljoen euro geslagen. Dat Vlaanderen in de eerste zes maanden van dit jaar ook al tegen een kastekort van 719 miljoen euro aankijkt, is nog een teken aan de wand. Maar de Vlaamse minister van Begroting, Dirk van Mechelen (VLD), wimpelde de onheilsberichten tot dusver steevast weg.

Nu geeft hij echter voor het eerst toe dat de situatie wel degelijk uit de hand dreigt te lopen. In een rondzendbrief erkent hij dat Vlaanderen dit jaar de begrotingsdoelstellingen, zoals afgesproken in het kader van het Stabiliteitspact, niet haalt, tenzij er snel wordt ingegrepen. De minister heeft het in de rondzendbrief letterlijk over een 'ontsporing' van de begroting, een 'escalerende' toestand en van budgettaire 'overschrijdingen'. Als er niet ingegrepen wordt, zijn 'bijkomende besparingen' niet te vermijden, klinkt het.

De minister van Begroting geeft mee dat er een 'afkoeling' moet komen van de 'uitgavendrift'. Daarom gaat hij over tot een 'bevriezing' van de maandelijkse kredieten waarover de Vlaamse ministeries, de Vlaamse Openbare Instellingen (VOI's) en de Diensten van Afzonderlijk Beheer (DAB's) in principe kunnen beschikken. Alleen de lonen blijven buiten schot.

Concreet zal Van Mechelen vanaf augustus tot en met december maandelijks slechts een vijftiende van de begrote jaarbudgetten vrijgeven, in plaats van een twaalfde. De Vlaamse instellingen mogen in heel de tweede jaarhelft dus slechts 80 procent van de begrotingskredieten uitgeven. Dit komt neer op een besparing van 20 procent bij alle Vlaamse instellingen.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 8 augustus

Abonnees kunnen de volledige tekst hier lezen

20172938

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud