Vlaanderen haalt doelstellingen bosuitbreiding niet

Foto PhotoNews ©Photo News

In 2007 is er in Vlaanderen netto 130 ha bos bijgekomen. Toch worden de doelstelling lang niet gehaald. De ontbossingen en de achterstand in de uitbreiding van de bosoppervlakte kosten de belastingbetaler zelfs 6,5 miljoen euro per jaar.

(belga) - Dat blijkt uit de tweede Bosbarometer van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV). Die barometer wordt zondag bij de start van de Week van het Bos overhandigd aan Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits.

In het bosbeleid van 2007 zaten een aantal positieve trends, maar bij die trends moet meestal een kanttekening worden geplaatst, zo luidt de algemene conclusie van de Bosbarometer.

Netto kwam er in 2007 wel 130 ha bos bij in Vlaanderen. Maar dat is toch "veel te laag in vergelijking met de doelstelling van 769 ha netto-bosuitbreiding per jaar", meen het VBV.

Bovendien zit Vlaanderen nog ver verwijderd van de doelstelling van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Dat voorzag tegen 2007 de realisatie van 13.664 ha bijkomende bossen. Daarvan is echter nog maar 3.894 ha of 29 procent gerealiseerd.

Het VBV berekende ook dat de ontbossingen en de bosuitbreidingsachterstand in 2007 308.000 ton CO2-uitstoot veroorzaakte. "Dit kost de belastingbetaler 6,5 miljoen euro per jaar", luidt het.

Maar het VBV ziet ook enkele ronduit positieve trends. Zo zijn er in 2007 meer dan 70 ha speelzones bijgekomen en moet het nieuwe toegankelijkheidsbesluit dat de Vlaamse regering heeft goedgekeurd de bossen en natuurgebieden ten goede komen.

De tweede Bosbarometer wordt zondagvoormiddag in het domeinbos Rhodesgoed in Izegem overhandigd aan Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits. Daarmee wordt het officiƫle startschot gegeven voor de Week van het Bos (5-12 oktober).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud