Vlaanderen heeft plan B voor Westerschelde

Hilde Crevits ©Lieven Van Assche

De Vlaamse regering wacht de beslissing van de Nederlandse regering over de verdieping van de Westerschelde af. Die beslissing valt op 9 oktober.Vlaanderen werkt wel aan een 'plan B' voor als die beslissing negatief is.

(belga) - Maar nu al uitpakken met grote dreigementen of spierballengerol heeft weinig zin, zei minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) donderdag in het Vlaams Parlement. Zij benadrukt intussen wel dat de verdragen moeten gerespecteerd worden. "Pacta sunt servanda", klonk het.

Het dossier over de Westerschelde komt stilaan onder hoogspanning. Vlaanderen wil dat Nederland de verdragen van 2005 respecteert. Daarin belooft Nederland om mee de Westerschelde te verdiepen om zo de Antwerpse beter bereikbaar te maken. Om de schade aan de natuur te compenseren was afgesproken om de Hedwigepolder onder te laten lopen.

Maar in april 2009 veranderde de Nederlandse regering het geweer van schouder en legde een alternatief voor het ontpolderen van de Westerschelde op tafel, met name buitendijks natuurherstel. Milieuorganisaties stapten daarop naar de Nederlandse Raad van State en die schorste de uitdieping van de Westerschelde. Intussen loopt er een onderzoek naar de haalbaarheid van dat alternatief. Dat onderzoek zou morgen/vrijdag 2 oktober moeten rond zijn en op 9 oktober zou de Nederlandse regering knopen doorhakken.

Bij verschillende Vlaamse partijen is het geduld op. Zo suggereert Open Vld-parlementslid Annick De Ridder tegenmaatregelen, schadeclaims en procedures bij het Europees Hof van Justitie. Jan Penris (Vlaams Belang) vindt dat Vlaanderen "stout" moet zijn en "harde taal" moet spreken. "We moeten dreigen en die dreigementen ook hard durven maken", klonk het.

Lijst Dedecker pleit dan weer voor een zakelijke maar assertieve Vlaamse houding. Ook sp.a pleit voor een assertieve houding, maar wil de Scheldeverdieping niet koppelen aan andere dossiers en zo het "goed nabuurschap" op de helling zetten. Ook Groen! kant zich tegen het koppelen van dossiers en tegen "pestmaatregelen".

Minister Crevits, bevoegd voor de havens, houdt de dreigementen voorlopig op zak. Zij wacht de beslissing van de Nederlandse regering op 9 oktober af. "Dat betekent niet dat er niet gewerkt wordt aan een plan B, maar het is te vroeg voor grote dreigementen", klonk het.
De CD&V-minister zegt dat Vlaanderen de "druk op de ketel zet" en wijst er ook op dat Vlaanderen al een geschillenprocedure gestart is.

Zo'n procedure is voorzien in de verdragen. De procedure voorziet zes maanden van dialoog. Indien de afspraken van het verdrag niet worden nagekomen, wordt een scheidsrechterlijke procedure ingesteld in februari 2010. Volgens minister Crevits wil haar Nederlandse collega Gerda Verburg zo'n procedure absoluut vermijden. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud