Advertentie

'Vlaanderen moet tegen 2014 een miljard extra investeren in innovatie'

Urbain Vandeurzen

De Vlaamse regering moet de komende vijf jaar het budget voor onderzoek en ontwikkeling jaarlijks met 200 miljoen euro verhogen, zodat het jaarbudget tegen 2014 1 miljard euro hoger is. Het bedrijfsleven zal een even grote inspanning doen. Dat heeft Urbain Vandeurzen, de voorzitter van de werkgeversorganisatie Voka, dinsdag gezegd tijdens het jaarlijkse Voka-congres in Leuven.

(belga) - Te midden van de huidige economische en financiële crisis mag het bedrijfsleven volgens Vandeurzen niet bij de pakken blijven zitten en moet het met een duidelijke visie en aanpak terug vertrouwen wekken. Voka pleit daarom voor een drievoudige transformatie om Vlaanderen tegen 2020 te laten uitgroeien tot een Europese top-5-regio. Behalve aan een economisch doorbraakprogramma is er nood aan een hervorming van ons solidariteitssysteem en van onze staatsstructuren, zo luidt het.

Wat het eerste punt betreft, wees Vandeurzen op het feit dat momenteel maar 8 procent van de kmo's goederen exporteert. Slechts 8 procent van de ondernemingen heeft activiteiten in hightech en in sectoren met hoge toegevoegde waarde. Tegen 2020 moet dat telkens 20 procent zijn.

'De Vlaamse regering moet in deze moeilijke tijden geen geld opzij zetten, maar juist meer investeren in de vernieuwing van onze economie. Anno 2005 gaven we aan onderzoek en ontwikkeling slechts 2,13 procent van ons bruto regionaal product, terwijl dat volgens de Lissabon-norm in 2010 3 procent moet zijn', aldus Vandeurzen. Het ontbreekt Vlaanderen niet aan projecten. In november zal Voka er in het kader van VIA-atelier Innovatie een tiental voorstellen.

Daarnaast is een sociaal-maatschappelijke innovatie nodig. Om de loonkosten te doen dalen herhaalde Vandeurzen zijn eis om de bruto-indexatie te vervangen door een vorm van netto-indexatie. 'De hoge loonkost benadeelt exporterende bedrijven en kost 100.000 jobs.'

Verwijzend naar het feit dat in Vlaanderen 50.000 vacatures niet ingevuld raken, is het volgens Voka ook nodig werklozen meer te activeren door onder meer werkloosheidsuitkeringen sneller degressief te maken. Voorts dienen verschillen in pensioenrechten te worden weggewerkt, en moet het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden worden ingevoerd. Meer werken dient beter beloond en minder gereglementeerd.

Wat de staatshervorming betreft, herhaalde Vandeurzen zijn pleidooi voor de regionalisering van het arbeidsmarktbeleid, de gezondheidszorg en de fiscaliteit. Hij benadrukte dit keer vooral de financiële responsabilisering van gewesten en gemeenschappen. Het dotatiesysteem dient met name vervangen te worden door een gedeeltelijke regionalisering van de fiscale inkomsten hetgeen de regio's de gevolgen doet dragen van het beleid dat ze voeren. 'De mate waarin de regio's in de financieringswet financieel geresponsabiliseerd worden, zal de lakmoesproef zijn voor de staatshervorming', aldus Vandeurzen./

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud