Advertentie

Vlaming vertrouwt z’n bank, wantrouwt de beurs

foto Photonews ©Photo News

De Vlaming heeft geen vertrouwen in de aandelenmarkten. Slechts één op de negen Vlamingen vertrouwt nog op de beurs en aandelen als middel om z’n vermogen te doen aangroeien. De Vlaming behoudt wel opvallend het vertrouwen in zijn hoofdbank, al is dat vertrouwen bij vier op de tien Vlamingen wel gedaald in de laatste zes maanden.

(tijd) - Dat blijft een enquête van iVox in opdracht van VTM bij 1000 Vlamingen.

De Vlaming vertrouwt de aandelenbeurzen niet. Bijna negen op de tien Vlamingen spreekt zijn afkeer uit voor risicokapitaal. Acht Vlamingen op de tien zeggen nu minder vertrouwen te hebben in de aandelenbeurs dan zes maanden geleden. De afkeer voor beleggingen is veel groter dan de verliezen die Vlamingen denken geleden te hebben op de beurs. Slechts drie op de tien Vlamingen geeft aan geld te hebben verloren op de beurs de voorbije zes maanden.  De cijfers van VTM lijken te bevestigen dat met de financiële crisis de voorbije maanden onherroepelijke schade is aangebracht aan de aandelencultuur in ons land.

Bijna negen Vlamingen op de tien zegt wel nog te vertrouwen in zijn hoofdbankier. Er zijn ook amper Vlamingen die zeggen van hoofdbank te zijn veranderd de voorbije zes maanden. 96,7 procent van de Vlamingen bankiert nog altijd hoofdzakelijk bij dezelfde bank. Bijna 90 procent zegt geen geld te hebben versast van de ene naar de andere bank. Dat geeft aan dat ondanks de crisis in de financiële sector er geen sprake is geweest van een algehele ‘run on the bank’.  Uit cijfers van de Nationale Bank bleek onlangs wel dat de Belgen vorig jaar voor ongeveer 10 miljard euro hebben verhuisd naar een andere bank.

Het vertrouwen in de individuele bankmerken is niet gigantisch groot. KBC komt nog het best uit de enquête met het vertrouwen van bijna twee op de drie Vlamingen. Fortis haalt slechts een op de drie. De enquête is deze week donderdag en vrijdag afgenomen, dus meteen na de woelige aandeelhoudersvergadering van Fortis  woensdag. Citibank, dat het nieuws haalde met klachten van klanten over beleggingen in producten van Lehman Brothers, geniet geen vertrouwen. Slechts een op de zeven Vlamingen vertrouwt Citibank, aldus de enquête.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud