Advertentie

Vlaming wil minder lasten

©Lieven Van Assche

Als de volgende Vlaamse regering een budget vrijmaakt om de crisis te bestrijden, gebruikt ze dat het best door gewoon de belastingen te verlagen. Bijna twee op de drie Vlamingen zijn daar voorstander van, blijkt uit een opiniepeiling die het onderzoeksbureau Ivox uitvoerde in opdracht van De Tijd. De foutenmarge op de cijfers bedraagt volgens de onderzoekers 4,4 procent. Ivox controleerde of de groep ondervraagden representatief is qua geslacht, leeftijd, opleiding en stemgedrag bij de federale verkiezingen in 2007.

Het duidelijkst is het antwoord wat de overheid het best doet om de crisis te bestrijden. Van de ondervraagden antwoordt 55 procent dat de belastingen voor de Vlamingen naar beneden moeten. Nog eens 10 procent vindt dat de overheid in de eerste plaats de belastingen voor bedrijven moet verlagen. Slechts een op de vier meent dat de overheid het geld in de eerste plaats beter bijhoudt om het zelf te investeren.

De onderzoekers stelden dezelfde vragen ook aan een panel met alleen maar ondernemers. Opvallend is dat 34 procent van die ondernemers voorstander is van meer overheidsinvesteringen. Maar ook bij hen wil de overgrote meerderheid in de eerste plaats minder belastingen voor bedrijven en personen.

De Tijd vroeg ook aan de partijen wat voor hen prioritair is. Sp.a antwoordt resoluut 'investeringen'. Bij Open VLD helt de balans over naar 'minder lasten'. Bij andere partijen is het meer een 'én-én'-verhaal.

schulden

Net als de Vlamingen zijn de partijen verdeeld over de vraag of de nieuwe regering schulden moet kunnen aangaan om uit de crisis te geraken. Groen!, N-VA en SLP vinden dat Vlaanderen moet kunnen lenen. Open VLD en Lijst Dedecker zijn tegen het aangaan van schulden. CD&V ziet leningen wel zitten voor investeringen die rendement opbrengen. Sp.a wil investeren zonder het begrotingsevenwicht te verliezen. BH/KVe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud