Vlamingen beginnen toch BHV-bespreking

(tijd) - De Vlaamse partijen sp.a-spirit, de VLD en CD&V/N-VA zijn toch van plan de bespreking te beginnen van hun wetsvoorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De parlementaire weg is het Vlaamse antwoord op het uitblijven van een politiek akkoord in de federale regering. Dat bericht De Tijd.

Hielden de paarse meerderheidspartijen de behandeling van het wetsvoorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde in het parlement tot aan de paasvakantie af, dan veranderden de Vlaamse partijen maandag van strategie. Ze lieten verstaan dat de parlementaire bespreking gestart wordt. Het betekent dat er geen weg terug is.

De Vlaamse koerswijziging volgt op de vaststelling dat de federale ministers van Institutionele Hervorming, Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR), er niet in geslaagd zijn een politiek akkoord over BHV te bereiken. Premier Guy Verhofstadt (VLD) zei maandag dat er geen voorstel op tafel ligt. PS-voorzitter Elio Di Rupo bevestigde dat. 'En Als Verhofstadt zegt dat BHV voor hem geen probleem is, is het dat zeker niet voor de PS, die geen vragende partij is', klonk het nog. Verhofstadt nuanceerde nadien dat hij het BHV-dossier wel ter harte neemt, maar er geen federale regeringscrisis voor over heeft.

De federale oppositiepartij CD&V merkt op dat er wel een voorstel op tafel ligt, met name in de Kamer en ondertekend door de drie Vlaamse coalitiepartners CD&V/N-VA, sp.a-spirit en de VLD. De voorzitters van sp.a en VLD, Steve Stevaert en Bart Somers, bevestigden daarop dat de parlementaire bespreking zal beginnen. Ze benadrukten wel dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde niet mag worden gerealiseerd door op een stemming van Vlamingen tegen Franstaligen af te stevenen.

Met het opstarten van de parlementaire bespreking wordt de druk op de ketel gehouden en opnieuw tijd gekocht om nog naar een vergelijk met de Franstaligen te zoeken. WVDV/RS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud