VLD blijft grootste partij van Vlaanderen

(belga) - De VLD blijft de grootste partij in Vlaanderen. Als de verkiezingen nu plaatsvinden, halen de liberalen 25,2 procent van de stemmen binnen. Dat is een procentpunt meer dan bij de laatste federale verkiezingen. Agalev doet het nog slechter dan bij die verkiezingen. Sp.a-Spirit boekt een kleine winst. Steve Stevaert, de voorzitter van de Vlaamse socialisten, is de populairste politicus. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de VRT, De Standaard en de Universiteit Antwerpen.

De rondvraag werd uitgevoerd tussen 22 september en 14 oktober. De aankondiging van de 3.000 ontslagen bij Ford Genk, op 30 september, valt tussen binnen die periode. Zowel de laatste peiling van La Libre Belgique als die van Le Soir en de RTBF gaven aan dat de Vlaamse socialisten de VLD zouden inhalen en de grootste partij in Vlaanderen worden. Deze enquête weerlegt dat.

VLD behaalt 25,2 procent van de stemmen. Het kartel sp.a-Spirit is goed voor 23,8 procent van de stemmen, tegen 23,5 procent bij de laatste verkiezingen op 18 mei. Verder verliest CD&V 0,5 procentpunt tot 20,5 procent. Ook het Vlaams Blok verliest in vergelijking met 18 mei 0,8 procentpunt tot 17,1 procent.

Het opvallendste resultaat van de peiling is de heel slechte uitslag van de Vlaamse groenen. Terwijl de meeste waarnemers dachten dat Agalev bij de verkiezingen (3,8 procent) op een dieptepunt was beland, doet de partij het met 2,6 procent in de peiling nog slechter. De N-VA van Geert Bourgeois haalt 4 procent, tegenover 4,8 bij de verkiezingen. Er waren 3,6 procent blanco of ongeldige stemmen.

In de populariteitspoll scheren de Vlaamse socialisten hoge toppen. Zij bezetten vier van de vijf plaatsen in de topvijf. Voorzitter Steve Stevaert (foto: belga) staat op een, gevolgd door de federale minister van Arbeid, Frank Vandenbroucke. De gewezen CVP-premier Jean-Luc Dehaene staat op drie, de sp.a-vice-premier Johan Vande Lanotte op vier en zijn partijgenote en de federale minister van Leefmilieu, Freya Van den Bossche, op vijf. Premier Guy Verhofstadt staat op de zesde plaats. Zijn vice-premier Patrick Dewael staat op zeven.

De peiling geeft ook aan dat de helft van de bevolking vertrouwen heeft in de nieuwe paarse regering. Met het Ford Genk-drama vers in het geheugen is het niet verrassend dat werkgelegenheid voor de respondenten het politieke thema is. Ook de gezondheidszorg en de sociale zekerheid ligt hen nauw aan het hart. Op vijf staat criminaliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud