VN-rapport vernietigend voor Antwerps diamantcontrolesysteem

(tijd-nieuwslijn) Het Antwerpse controlesysteem voor de diamanthandel deugt niet. Dat blijkt volgens De Financieel-Economische Tijd uit een nieuw onderzoeksrapport van de VN-Veiligheidsraad. Het bedrijf Limo Diamonds zou in Antwerpen ongemoeid illegale diamant uit Angola verhandelen.

In een eerste rapport van begin 2001 verweten de Verenigde Naties België al laks op te treden in de controle op illegale diamanten. Antwerpen stak daarop de handen uit de mouwen en werkte een eigen certificatiesysteem uit. Nu blijkt dat dit systeem allesbehalve waterdicht is.

Volgens het nieuwe VN-rapport doet Antwerpen geen pogingen om de verklaringen van importeurs over de herkomst van diamanten na te gaan. De VN ontdekten onder meer dat Limo Diamonds in Antwerpen valse herkomstverklaringen afleverde voor 24 karaat diamanten, goed voor USD 10 miljoen. Volgens Limo waren de diamanten van Zambiaanse origine, terwijl duidelijk was dat ze enkel uit een land kunnen komen dat alleen kleine hoeveelheden van vooral industriële diamanten produceert. Angola bij voorbeeld.

De Hoge Raad voor Diamant, de koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector, reageert ontgoocheld en heeft het over een 'eenzijdig' rapport. Voor andere diamanthandelscentra als Tel Aviv, Mumbai of New York zijn geen cijfers beschikbaar; voor Antwerpen wel, merkt de raad op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud