Voka: ‘Geen doorbraak tegen Pasen? Dan Vlamingen uit de regering’

©Lieven Van Assche

‘Als er tegen Pasen geen vooruitgang is in de communautaire onderhandelingen, moeten de Vlaamse partijen uit de regering stappen’. Dat vindt Urbain Vandeurzen, voorzitter van Voka, het netwerk van Vlaamse ondernemingen.

Foto: Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen (foto lieven van assche). 

(tijd) - Vandeurzen klonk tijdens zijn nieuwjaarsreceptie maandagavond in Antwerpen allebehalve optimistisch over de slaagkansen om tegen 23 maart, paasdag, een doorbraak te realiseren in de gesprekken over een nieuwe staatshervorming. In een persbabbel vooraf lichtte Vandeurzen zijn mening toe. ‘Als je de verklaringen van de jongste dagen hoort en de aversie tussen de onderhandelaars merkt, dan is een oplossing volgens mij ver af’, aldus Vandeurzen.

De Voka-voorzitter zette drie eisen op een rij voor 23 maart: opnieuw vertrouwen tussen de regeringspartijen, het besef dat er iets moet gebeuren en duidelijke doelstellingen voor een staatshervorming.

Als blijkt dat dit op 23 maart niet haalbaar is, dan moeten de Vlaamse partijen uit het kabinet stappen en komt België terecht ‘in een communautaire windhoos’, waarschuwde Vandeurzen. ‘En dit standpunt is meer dan logisch’, voegde Philippe Muyters, gedelegeerd-bestuurder van Voka, er aan toe.

VAKBONDEN

Volgens de Voka-top moeten iedereen beseffen dat precies door meer autonomie te geven aan de regio’s, het draagvlak voor meer solidariteit tussen de deelstaten vergroot. ‘Dat is nu net de ultieme paradox’. Voka herhaalde zijn pleidooi voor meer regionale zeggenschap over de vennootschapsbelasting. Vlaanderen moet het gros van de subsidies inzetten voor een verlaging - onder de 30 procent - van de tarieven voor de vennootschapsbelasting, klonk het.

Vandeurzen en Muyters, waren ook hard voor de vakbonden. ‘Ze zijn voor het behoud en de verhoging van de koopkracht, maar ze zijn tegen strengere maatregelen om meer mensen aan het werk te zetten of om werk beter te verlonen. Ook willen ze de sociale zekerheid behouden, maar zijn ze tegen hervormingen die dat stelsel betaalbaar houden. Het wordt tijd dat ook de vakbonden hun nek uitsteken en taboes laten vallen’, klonk het striemend.

Voka en haar Waalse en Brusselse zusterorganisaties willen alvast bewijzen dat ze niet in de stellingen blijven schuilen. De drie werkgeversorganisaties onderhandelen in alle stilte over de details van een ‘solidariteitspact’ tussen Vlaanderen en de andere regio’s. Volgende maand verwacht Voka daarover ‘witte rook’.

MAGRITTE

In zijn speech liep Vandeurzen niet hoog op met de huidige interim-regering. ‘Tussen ons, beste vrienden, chers amis, laat ik het zeggen zoals Magritte: ‘Ceci n’est pas un gouvernement, pas encore’. Deze regering is nog geen echte regering. Om de grote uitdagingen van vandaag aan te pakken - de globalisering, de vergrijzing, het herstel van het concurrentievermogen - is er een stabiele regering nodig met een brede consensus over de grote sociaal-economische hervormingen en dus over een nieuwe staatsstructuur’, luidde het. KVe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud