Voka vraagt niet langer splitsing sociale zekerheid

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vraagt niet langer de splitsing van de sociale zekerheid. Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen (foto) is het eens met de stelling van professor Bea Cantillon om de sociale zekerheid niet te splitsen maar wel de regio's verantwoordelijk te maken.

(belga) Dat zegt hij maandag in de kranten Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg. "Deze formulering maakt het mogelijk de impasse te doorbreken", aldus Vandeurzen.

Professor Cantillon hield vorige week een pleidooi om de sociale zekerheid te decentraliseren omdat dit vaak leidt tot een creatieve aanpak: deelstaten nemen maatregelen van elkaar over. Voka noemt de formulering "niet splitsen maar responsabiliseren" sterk omdat op die manier de impasse kan worden doorbroken.

Voka-voorzitter Vandeurzen ontkent dat de werkgevers hiermee gas terugnemen. "Wij vragen geen splitsing om de splitsing. Wij vragen de mogelijkheid om een eigen beleid te voeren dat aangepast is aan de Vlaamse noden", zegt hij in de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

De werkgevers vragen ook niet het stopzetten van de solidariteit tussen de gewesten. Wel willen ze de mogelijkheid om solidair te blijven, koppelen aan het feit dat de gewesten stappen zouden ondernemen om de transfers te verminderen.

In de gezondheidssector pleit Vandeurzen voor een afgesproken budget voor de gewesten, zodat ze de financiële gevolgen van goede en slechte beslissingen zelf moeten dragen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud