Advertentie
Advertentie

Volgende regering moet 4 miljard euro besparen

De Belgische overheid moet tijdens de volgende regeerperiode bijna 4 miljard euro besparen. Dat stelt de Hoge Raad van Financiën (HRF), de begrotingswaakhond van de regeringen in ons land, in haar jaarlijkse rapport, zo meldt De Tijd.

(tijd) In dat rapport legt de HRF de begrotingsdoelstellingen tot 2050 vast. De Raad hield rekening met het laatste rapport van de Vergrijzingscommissie over de budgettaire gevolgen van de vergrijzing. De commissie meent dat de vergrijzing de overheidsuitgaven tot 2030 met 3,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zal doen toenemen. In 2050 lopen de kosten op tot 5,8 procent van het bbp.

Rekening houdend met die extra kosten moet de overheid de komende decennia fors besparen, stelt de HRF. Tot 2011 is dat bijna 4 miljard euro. 'In de veronderstelling dat er in 2007 een structureel overschot wordt gehaald van 0,3 procent van het bbp, kan men de inspanning tot 2011 ramen op ongeveer 1 procent van het bbp zonder bijkomende eenmalige maatregelen', klinkt het.

De overheid moet niet alleen grote overschotten opbouwen, ze moet ook de eenmalige maatregelen vervangen door structurele. Tegelijk stelt de Raad dat het nog niet duidelijk is of het overschot van 0,3 procent in 2007 wordt gehaald. 'Enkele maatregelen van de begroting 2007 moeten nog worden uitgewerkt.' Zo is het nog altijd niet duidelijk welke pensioenfondsen de regering wenst over te nemen, hoewel dat in de begroting is ingeschreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud