Voorlopig weinig hinder in UZA

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) verwacht men deze week weinig hinder van het tekort aan radio-isotopen. Het UZA vangt een groot deel van de onderzoeken op met een pet-scanner en stelt enkel een aantal niet-dringende onderzoeken uit. Dat meldt dr. Laurens Carp, waarnemend diensthoofd nucleaire geneeskunde van het UZA.

(belga) - "We verwachten de eerste dagen geen problemen. Vanaf volgende week zou de situatie wel kunnen verslechteren, maar ook dan zullen dringende onderzoeken voorrang krijgen", verzekert dr. Carp. "België is een land met veel ziekenhuizen en een uitstekende gezondheidszorg. De situatie zal hier minder dramatisch zijn dan in sommige andere Europese landen."

Het UZA beschikt zoals de meeste universitaire en enkele andere grote ziekenhuizen over een pet-scanner die met een ander soort isotopen werkt en dus niet getroffen wordt door het huidige tekort. "Hiermee kunnen we een aantal onderzoeken toch uitvoeren en het probleem deels opvangen. Daarnaast kunnen we deze week nog voortwerken met reserves van vorige week. Daarom verwacht ik de eerstkomende dagen geen grote problemen."

"We gaan ervan uit dat we de dringende onderzoeken ook daarna kunnen blijven doen", vervolgt dr. Carp. "Nu draaien we op zowat 70 procent van onze normale werking. Onderzoeken die worden uitgesteld, kunnen echt wel een paar weken wachten. Het zijn bijvoorbeeld check-ups nadat iemand ziek geweest is. Een onderzoek dat dringend nodig is om bijvoorbeeld de geschikte behandeling te bepalen, wordt zeker uitgevoerd."

Technetium, de stof waaraan nu een tekort is, wordt gebruikt om isotopen die worden ingespoten in het lichaam te detecteren met de scanner. Technetium werkt daarbij als radioactief vlaggetje, omdat de merkstof het mogelijk maakt te visualiseren hoe het lichaam werkt. In het UZA gebeuren dagelijks 30 tot 35 onderzoeken met technetium. In kleinere ziekenhuizen zal dat aantal beduidend lager liggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud