Advertentie

Voorzitter Rode Kruis Vlaanderen stapt op

De gemeenschapsvoorzitter van Rode Kruis Vlaanderen, Guido Kestens, stelt zijn mandaat ter beschikking. De Gemeenschapsraad stelt zijn ondervoorzitter, Leopold Baute, aan als waarnemend voorzitter. Hij zal samen met ondervoorzitster Christ'l Joris de organisatie leiden. De Gemeenschapsraad bevestigt ook zijn standpunt met betrekking tot de assistente van prinses Astrid.

(belga) Begin maart ontstond er commotie bij het Rode Kruis. Rode Kruis Vlaanderen ontsloeg op een speciale Gemeenschapsraad Stefanie Rutten, de persoonlijke assistente van prinses Astrid, die sinds 1994 nationaal voorzitster is. Een communautair geschil over de begroting lag aan de basis van het ontslag.

De Gemeenschapsraad is de algemene vergadering en als dusdanig het belangrijkste beleidsorgaan binnen Rode Kruis Vlaanderen. De Gemeenschapsraad is samengesteld uit veertig democratisch verkozen vertegenwoordigers van de 14.000 vrijwilligers en de 270 lokale Rode Kruis-afdelingen in Vlaanderen.

Op de agenda van de vergadering van de Gemeenschapsraad van zaterdag stond een motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het Rode Kruis Vlaanderen, Guido Kestens. Sommige leden van de Gemeenschapsraad verwijten Kestens dat hij te veel toegevingen deed aan de entourage van prinses Astrid.

Kestens voelde op de vergadering aan dat er niet voldoende steun was vanuit de democratische meerderheid, zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis Vlaanderen.

De Gemeenschapsraad bevestigde zaterdag zijn standpunt met betrekking tot Stefanie Rutten. "De functie, zoals ze werd ingevuld, heeft voor Rode Kruis Vlaanderen geen toegevoegde waarde. Integendeel, ze bemoeilijkte de rechtstreekse contacten tussen de nationale voorzitter en Rode Kruis Vlaanderen, essentieel voor de goede werking van de organisatie", aldus Vandekerckhove.

Rode Kruis Vlaanderen geeft voorts absolute prioriteit aan de verdere uitbouw van een moderne en efficiënte organisatie voor hulpverlening. "Onafhankelijkheid en neutraliteit vormen de kern en de kracht van het wereldwijde Rode Kruis en de Rode Halve Maan-beweging. Daarom wordt het beleid van de organisatie bepaald door vrijwilligers", besluit Vandekerckhove.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud