'Vreg lobbyt voor elektriciteitssector'

Industrie Vlaanderen -een samenwerking van de tien belangrijkste Vlaamse industriële sectorfederaties- haalt fors uit naar de Vlaamse energieregulator Vreg. Volgens de industrie doet de Vreg met haar 'goed-nieuwsberichten' aan 'gelobby voor de elektriciteitssector'.

(belga) Industrie Vlaanderen reageert vrijdag op de enquête van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt naar de stroom- en gasprijzen. Daaruit bleek dat de liberalisering werkt voor het doorsnee Vlaams gezin en dat er een drukkend effect is op de prijzen.

Maar volgens Industrie Vlaanderen geldt dat alleen voor de huishoudens en betalen Vlaamse industriële bedrijven stukken meer dan enkele jaren geleden. 'Hun elektriciteitsfactuur ligt intussen al 15 pct hoger dan die van hun concurrenten in de buurlanden', luidt het. Ondernemingen die hun elektriciteitscontract moeten heronderhandelen worden geconfronteerd met prijsstijgingen tot 30 pct, heet het nog.

Industrie Vlaanderen wijst op de studie van Eurostat -ook aangehaald door de Vreg voor de huishoudens- over de stijgging met 25 pct voor KMO's.

De industriële sectorfederaties komen ook terug op de vergelijking met Wallonië. De Vreg stelde dat de Vlaamse consument een stuk beter af is dan de Waalse. Volgens Industrie Vlaanderen komt dit omdat de tarieven voor het gebruik van het net in Vlaanderen beduidend lager liggen.

'Helemaal onbegrijpelijk' voor Industrie Vlaanderen is de 'verkapte oproep' van de Vlaamse regulator om de prijzen te verhogen. De Vreg waarschuwde donderdag voor mogelijke prijsstijgingen in de toekomst omdat de leveranciers nog net het hoofd boven water houden. Industrie Vlaanderen: 'Wie de jongste resultaten consulteert van de elektriciteitsproducenten waarvan de leveranciers filialen zijn, stelt winststijgingen vast tot 70 pct'.

Industrie Vlaanderen zegt te betreuren dat de Vlaamse regulator een communicatiepolitiek voert die de problemen toedekt, manifeste prijsstijgingen verzwijgt en zich voor de kar laat spannen van bepaalde elektriciteitsproducenten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud