VRT-reeks voortaan pas 'on demand' na uitzending op open net

De Raad van de VRT heeft maandag beslist dat tussen de VRT en distributeurs alleen overeenkomsten kunnen afgesloten worden die het basisprincipe respecteren dat VRT-programma's slechts betalend 'on demand' worden aangeboden nadat zij eerst lineair en kosteloos zijn verspreid.

(belga) Zo staat in een mededeling die de voorzitter van de raad, Guy Peeters, maandag verspreidde.

De Raad van Bestuur boog zich maandag over de overeenkomst tussen de VRT en Belgacom-TV om vanaf 1 september de achtste reeks van 'Flikken' tegen betaling aan te bieden vooraleer ze uit te zenden op het open net. Dat gebeurde op basis van informatie die door het management verstrekt werden.

De Raad betreurt dat deze beslissing genomen werd zonder voorafgaande informatie, gedachtewisseling en overleg. De VRT voert immers voor de Vlaamse Gemeenschap de openbare omroepopdracht uit en heeft dus de opdracht een generalistisch aanbod te brengen met een diversiteit aan programma's voor een zo groot mogelijk aantal mediagebruikers, luidt het.

Het betalend aanbieden van de achtste reeks van 'Flikken' aan de abonnees van digitale TV, alvorens uit te zenden op het open net, staat volgens de Raad van Bestuur haaks op de publieke opdracht. Tot op vandaag gebeurt de verspreiding door één distributeur.

Voor Guy Peeters kan het management wel een referentiekader voorstellen voor co-producties waarbij een deel van de kosten gedragen worden door een betaalzender die dan het recht krijgt de reeks eerder uit te zenden. Het betalend aanbieden van reeksen die volledig door de openbare omroep worden gefinancierd voor het uitzenden op het openbare net, kan voor hem in de toekomst niet meer.

(foto belga)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud