VS vragen België klacht tegen Tommy Franks te verwerpen

(tijd/belga) - De VS vragen de Belgische regering het nodige te doen opdat de klacht die woensdag in ons land werd ingediend tegen generaal Tommy Franks (foto: Epa), de Amerikaanse opperbevelhebber in Irak, wegens oorlogsmisdaden, onontvankelijk zou worden verklaard.

'We verwachten van de Belgische regering dat ze de nodige maatregelen neemt om de klacht te verwerpen', zegt Philip Reeker, een woordvoerder van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken. Reeker noemt de klacht 'grotesk'. 'De beschuldigingen verdienen slechts minachting en behoeven geen commentaar', luidde het nog.

Zeventien Iraakse en twee Jordaanse burgers dienden woensdag bij het federaal parket van Brussel klacht in tegen Franks op basis van de zogenaamde genocidewet. Het federaal parket moet binnen de maand beslissen of het al dan niet een onderzoeksrechter vordert een strafonderzoek in te stellen.

VS-stafchef Richard Myers waarschuwde dinsdag nog dat een klacht tegen Franks zware gevolgen zou kunnen hebben. Met name suggereerde hij dat vergaderingen op de NAVO-hoofdzetel in Evere onmogelijk zouden kunnen worden.

Een functionaris van het bondgenootschap deelde woensdag echter mee dat de NAVO niet van plan is te verhuizen naar aanleiding van de klachten die in België werden ingediend op basis van de genocidewet. De functionaris verklaarde wel dat de NACO in het verleden wel de Belgische autoriteiten heeft gecontacteerd om hem te wijzen op de mogelijke gevolgen van de genocidewet. Maar dat was nog voor de wet door het federale parlement werd bijgestuurd. 'De Belgische overheid heeft de ernst van de situatie ingezien,' aldus de fucntionaris.

Volgens Peter Moors, de diplomatieke adviseur van premier Guy Verhofstadt, heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken intussen in een communiqué laten weten dat een verhuis van de NAVO-hoofdzetel niet aan de orde is.

Voor abonnees: NAVO-zetel in Evere ter discussie

Commentaar: Een nieuwe NAVO

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud