Waals Gewest behoudt 10 miljoen aandelen Arcelor

De Waalse regering zal 10 miljoen van de 15 miljoen Arcelor-aandelen die ze nog bezit, behouden. Dat werd maandag vernomen van het kabinet van minister-president Elio Di Rupo.

(foto belga)Elio Di Rupo, minister-president van de Waalse regering

(belga) - De Waalse regering zegt dat ze haar engagement om een groot aantal aandelen te behouden, respecteert. Dat engagement ging de Waalse regering in de maand juli aan met de vakbonden, toen de regering een vierde van haar belang in de staalgroep verkocht.

Marshallplan

Op het einde van de maand juli had de regering aan de beheers- en participatiemaatschappij Sogepa (Société de gestion et de participation), die de Waalse aandelen in Arcelor bezit, gevraagd om een kwart van die aandelen te verkopen. Met de opbrengst daarvan wilde de Waalse regering het Marshallplan financieren. Zo verminderde het Waals gewest zijn belang in Arcelor van 3,2 procent tot 2,4 procent.

De beslissing zorgde voor angst bij de vakbonden, die vanouds gesteld zijn op een participatie van het gewest in de Waalse metaalactiviteiten.

Overeenkomst

De regering heeft in die periode ook een overeenkomst afgesloten met de Crédit Suisse First Boston bank (CSFB) om zich te beveiligen tegen de koersschommelingen van het Arcelor-aandeel.

Dat garantiemechanisme, dat 'put and call' genoemd wordt, speelt in het geval van daling als in het geval van stijging en verzekert een prijs die varieert tussen 15,89 euro en 18,56 euro. Het heeft betrekking op 10 miljoen aandelen die het Waals gewest in zijn bezit zal houden en dat geldt tot januari 2008.

Op dat moment kan de bank de aandelen overkopen volgens het afgesproken mechanisme. De twee partijen kunnen ook, in onderlinge overeenstemming, beslissen om de overeenkomst te vernieuwen, eventueel volgens verschillende modaliteiten. Vijf miljoen van de aandelen zijn niet gedekt door dat mechanisme. De Waalse regering zal binnenkort overleggen om te beslissen wat ze met die aandelen zal doen.

Prioriteit

Zelfs als het aandeel van het gewest in de groep Mittal/Arcelor sterk verkleind is, wil het gewest een bestuurder in de groep behouden, is te horen op het kabinet van Di Rupo.

De prioriteit van de Waalse regering blijft het industriële project van de nieuwe groep en niet de financiële opbrengsten, zo luidde het. De eerste zorg is dus het respecteren van de engagementen die vertegenwoordigers van Arcelor en Mittal Steel de laatste maanden zijn aangegaan tegenover de Belgische autoriteiten. Het kabinet van de minister-president trekt zich niet alleen het lot aan van de afdeling roestvrij staal, maar ook de verklaringen van Mittal over de 'warme lijn' in Luik.

De Waalse regering beklemtoont ook dat ze steeds onpartijdig is gebleven in het dossier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud