Advertentie

Waals kernkabinet wil onderzoek tegen Lizin

Anne-Marie Lizin (Foto Belga) ©BELGA

De Waalse regering, waarvan het kernkabinet dinsdag bijeenkwam, heeft beslist een disciplinaire procedure op te starten naar de uitgaven die de Hoeise burgemeester Anne-Marie Lizin indertijd deed als voorzitster van het regionaal ziekenhuis CHRH. Tijdens haar vergadering donderdag zal de ploeg van Rudy Demotte de beslissing bekrachtigen. Intussen liet ze zich voor het auditcomité van de PS door de voormalige medische directeur van het CHRH vertegenwoordigen. Die zitting nam drie uur in beslag. Achteraf werden geen verklaringen afgelegd.

(tijd) - Voormalig Senaatsvoorzitster Lizin (PS) ligt onder vuur omwille van uitgaven die ze heeft gedaan als voorzitster van het CHRH tussen 1998 en 2002. De regering besliste dinsdag twee experten aan te duiden - een bedrijfsrevisor en een jurist - die haar zullen bijstaan in de procedure.

De procedure zal niet door minister van Binnenlandse Aangelegenheden Philippe Courard (PS) worden geleid, hoewel die normaliter bevoegd is voor dit soort dossiers. Donderdag wordt een andere minister aangeduid. Daarbij wordt in de richting van minister van Sociaal Beleid Didier Donfut (PS) gekeken. 'Ik heb het kernkabinet gevraagd het dossier niet te leiden. Ik heb harde verklaringen afgelegd, waarvoor ik de verantwoordelijkheid op mij neem, maar die de optimale afwikkeling van de procedure zouden kunnen bemoeilijken', legt Courard uit.

Minister-president Rudy Demotte hoopt dat de procedure einde maart kan afgerond zijn. Tot dan heeft hij elke minister gevraagd geen verklaringen meer over het dossier af te leggen. Hij wil op die manier voorkomen dat eventuele verklaringen de procedure zouden bemoeilijken of een aanleiding kunnen vormen om beroep aan te tekenen. De procedure kan leiden tot een afzetting of tot een schorsing van één tot drie maanden.

Dinsdagnamiddag liet Lizin zich voor het auditcomité van haar partij aan de Keizerslaan vertegenwoordigen door Jean Hury, de vroegere medische directeur van het regionaal ziekenhuis. Dat comité stelt een verslag op voor het college van voorzitter en vicevoorzitters van de Franstalige socialisten. Dat orgaan bestaat uit voorzitter Elio Di Rupo en ondervoorzitters Philippe Moureaux, Maurice Bayenet en Christie Moreale. Dinsdagavond zou Di Rupo kennis nemen van de teneur van het verslag.

Di Rupo en Open Vld-voorzitter Bart Somers waren dinsdagnamiddag in Bergen om er de kandidaturen van Bergen en Mechelen als culturele hoofdstad van Europa in 2015 voor te stellen. Nadien wordt de PS-voorzitter verwacht op de gemeenteraad van Bergen. De kans wordt klein geacht dat het college van (vice)voorzitters zich dinsdag nog over het dossier-Lizin uitspreekt.

Indien het verslag op fouten wijst, kan het aan het college een sanctie aanbevelen zoals een blaam, een schorsing (tijdelijk of definitief) als lid en een vraag tot terugbetaling. Een schorsing zou met zich meebrengen dat de partij de mandaten recupereert die Lizin als PS-lid uitoefent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud