Waalse regering doet Ecclestone voorstel over Francorchamps

(belga) - De Waalse regering gaat de vennootschap die instaat voor de promotie van het circuit van Francorchamps donderdagavond aangeven onder welke voorwaarden ze bereid is financieel bij te springen voor de organisatie van de Grote Prijs Formule 1. Dat zei Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) donderdag.

Die vennootschap zal de onderhandelingen voeren, zei de regeringsleider. F1-topman Bernie Ecclestone zal worden gevraagd de organisatie op zich te nemen. De andere private investeerders, wier naam momenteel onbekend is, hebben de uitnodiging uiteindelijk afgewezen.

Momenteel laat niets toe te stellen dat Ecclestone akkoord zal gaan. Zijn voorstellen werden door de Waalse regering als financieel overdreven beoordeeld. 'We doen een voorstel waarvan we niet weten of het een kans maakt te worden aanvaard', zei Di Rupo. Over welke bedragen het ging, wilden de Waalse ministers niets kwijt.

In geval er een akkoord komt, zal er met de Formula One Management (FOM) een nieuwe overeenkomst worden gesloten. Er is volgens Di Rupo alvast geen sprake van dat het Waals gewest zijn waarborg geeft. 'Als dat toch wordt geëist, komt er geen Grand Prix', stelde Di Rupo.

Op papier is het Waals gewest niet gebonden. Volgens een juridische analyse van de beheers- en participatiemaatschappij Sogepa, die het dossier in handen nam, zou het gewest, omdat het in de feiten beheerder is, echter wel kunnen worden beschouwd als de echte co-contractant.

'Het is niet uitgesloten dat hier een conflict ontstaat, dat het Waals gewest duur komt te staan', waarschuwde Di Rupo.

De overeenkomst van oktober 2003 zou bepalen dat het Waals gewest tot 2010 jaarlijks 14 miljoen euro (geïndexeerd met vijf procent) aan de organisatie van Ecclestone moet betalen als de Grote Prijs van Francorchamps niet plaatsvindt. De Engelse rechtbanken zijn bevoegd in geval van geschillen.

De Franstalige openbare omroep RTBF kon de hand leggen op een nota van Waals minister van Begroting Daerden, waarin hij zijn collega's kort voor de ondertekening van het contract waarschuwt voor de hoge kost van de Grote Prijs en de eenzijdige bepaling van het contract in het voordeel van Ecclestone. De Waalse ministers wilden donderdagavond niet reageren op dit gegeven. Ecolo heeft om de oprichting van een onderzoekscommissie gevraagd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud