Waar wordt vrijdag gestaakt?

(belga/tijd) - De socialistische, christelijke en liberale vakbonden betogen vrijdag in Brussel tegen het Generatiepact voor het loopbaaneinde. Terzelfdertijd vinden er ook stakingsacties plaats in de openbare en in de privé-sector. Een overzicht.

De Lijn verwacht dat zijn dienstverlening op de aangekondigde nationale stakingsdag van vrijdag ernstig verstoord zal zijn. Daarom raadt De Lijn zijn reizigers aan om een alternatief te zoeken.

De NMBS liet eerder al weten dat de treinen vrijdag normaal rijden. Ook de Thalys- en Eurostar-treinen rijden volgens de normale dienstregeling.

De Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) vreest dat het luchtvaartverkeer in Zaventem vrijdag getroffen zal worden door een staking van de brandweer. Daarom neemt de VVR zich voor om toe te zien op de uitvoering van een eerder vonnis van de rechtbank dat het blokkeren van de luchthaven, de check-inbalies en de vliegtuigen verbiedt.

Het vluchtprogramma van SN Brussels Airlines voor vrijdag is voorlopig niet verstoord en er zijn geen vluchten geannuleerd. Toch voorziet SN al maatregelen om de last voor de reizigers te beperken. Klanten die een ticket gekocht hebben voor een SN vlucht op 28 oktober kunnen vanaf woensdag uitzonderlijk hun reservatie gratis wijzigen om op een andere dag te reizen. Die reis kan nog net voor 28 oktober plaatsvinden, ofwel tot een maand erna.

Voor het onderwijs blijft er alsnog onduidelijkheid over de stakingsacties. Het lijkt erop dat er vooral zal gestaakt worden in de scholen van het stads- en gemeenschapsonderwijs. De scholen moeten er wel voor zorgen dat er opvang is. In het katholieke onderwijs wordt er waarschijnlijk minder gestaakt. De christelijke onderwijsbond COV diende alvast geen stakingsaanzegging in voor het basisonderwijs, en ook in het secundair onderwijs wordt op weinig stakers gerekend.

Ook bij De Post verwacht men problemen. 'We gaan niet staken', zegt Jozef De Doncker van het socialistische ACOD. 'Maar veel postmensen zullen deelnemen aan de nationale actiedag in Brussel. her en der zullen postkantoren gesloten zijn en zal de post niet normaal worden rondgedeeld. De sorteercentra zullen niet optimaal werken. Ook volgende week zal de post waarschijnlijk met vertraging worden besteld.'

Wegens de stakingsacties wordt het huisvuil in Antwerpen vrijdag niet opgehaald. Bewoners die hun vaste ophaaldag op vrijdag hebben, mogen de week daarop al hun soorten huisvuil aanbieden.

Het personeel uit de verzorgingssector voert eveneens actie. Het is dus mogelijk dat sommige ziekenhuizen en rusthuizen overschakelen op een zondagsdienst.

In de privé-sector vinden vrijdag ook acties plaats. In verschillende grote fabrieken en distributiecentra is er een stakingsaanzegging ingedien. Winkels of banken zijn in theorie open, al kunnen er blokkades of stakersposten zijn.

Alle chemiebedrijven in de Antwerpse haven zullen tijdens de acties en de betoging van vrijdag volledig plat liggen. Dat geldt ook voor de chemie- en farmabedrijven in de regio's Mechelen, Heist-op-den-Berg, Puurs en Bornem. Dat meldt het ACV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud