Wallonië bevestigt wapenlicentie Tanzania

(tijd) - De Waalse regering schaarde zich donderdag achter de beslissing van haar minister Marie-Dominique Simonet (cdH) om de Luikse firma New Lachaussée een licentie te geven voor een munitielijn in Tanzania. Als de federale minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (VLD), over nieuwe elementen beschikt, kan de licentie altijd worden opgeschort, luidde het wel vanuit Namen. Op die manier wordt de bal teruggekaatst naar De Gucht.

foto belga: Marie-Dominique Simonet, de Waalse minister van Internationale Relaties.

De Waalse regering nam donderdag op haar wekelijkse vergadering 'akte' van de beslissing van de Waalse minister van Internationale Relaties, Marie-Dominique Simonet, om de Luikse firma New Lachaussée van George Forrest een exportlicentie te geven voor de renovatie van een munitielijn in Morogoro, Tanzania. De regering ziet geen reden om de licentie in dit stadium van het dossier op te schorten.

De Waalse regering zette het dossier op de agenda van de ministerraad, nadat minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht had opgeroepen de wapenexportlicentie alsnog in te trekken. Het doorkruist de federale vredespolitiek in de regio van de Grote Meren, merkte De Gucht op. Hij kreeg daarin de steun van premier Guy Verhofstadt (VLD). De Waalse regering wil De Gucht nu voor zijn verantwoordelijkheid plaatsen.

'Er is geen aanleiding om de licentie aan te vechten, maar we moeten verifiëren of een en ander in overeenstemming is met het buitenlands beleid van België', verklaarde de Waalse minister-president, Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS), donderdag. Simonet kreeg de opdracht contact op te nemen met De Gucht om informatie te krijgen over de toestand in de regio van de Grote Meren. Ze verwacht van hem meer concrete gegevens dan de algemene informatie die ze heeft gekregen in de voorbereiding van het dossier.

Beide ministers zouden elkaar volgende week ontmoeten. Het is pas voor het eerst dat De Gucht een interministeriële conferentie buitenlands beleid heeft samengeroepen, merkte Van Cauwenberghe op. Simonet wil op de vergadering aankaarten dat er een betere uitwisseling moet komen van gegevens over landen waarvoor wapenuitvoerlicenties worden aangevraagd. Dat moet worden geregeld in een samenwerkingsakkoord, maar dat is er nog altijd niet. 'We krijgen van Buitenlandse Zaken slechts een rapport met banaliteiten, geen enkel document dat ons zou doen denken dat er een probleem is', zei Van Cauwenberghe.

Voorts besliste de Waalse regering experts naar Tanzania te sturen om na te gaan of voldaan is aan de voorwaarden, waaronder de wapenexportlicentie is toegekend. Als dat niet het geval is, of als De Gucht zijn vrees voor het vredesproces in Congo en de regio van de Grote Meren hard kan maken, dan kan de licentie altijd worden ingetrokken of geschorst, wordt benadrukt in Namen.

Door de bal terug te kaatsen naar De Gucht proberen de Waalse coalitiepartners PS en cdH de interne spanningen rond het dossier te doen afnemen. Zeker het cdH zit moeilijk, omdat voorzitster Joëlle Milquet volgens Le Soir tot twee keer toe de vergunning heeft tegengehouden. Milquet benadrukte in Le Soir dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. De beslissing van Simonet is voorlopig, gaf ze mee. In het Waals Parlement, dat donderdag achter gesloten deuren het dossier-Tanzania onder de loep nam, was te horen dat de Waalse regering naar een exit uit het dossier zoekt.

In een reactie zei De Gucht over 'geen slecht dossier' te beschikken, op basis waarvan hij zijn Waalse collega zal trachten te overtuigen terug te komen op de toekenning van de licentie. Hij wees erop dat bepaalde milieus, volgens diplomatieke informatie, van Tanzania de draaischijf hebben gemaakt voor de wapenhandel. De Gucht zei nog op dat het onmogelijk wordt op het internationale toneel steun voor de vredesproces te vragen, als geweten is dat België een wapenfabriek bouwt in Tanzania.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud