Wallonië krijgt bijna alle compensaties in Pandur-legerdossier

(tijd) - Wallonië kan rekenen op 85 tot 95 procent van de economische compensaties bij de aankoop van nieuwe elektronica voor de Pandur-pantserwagens. Het militaire contract is goed voor 22,5 miljoen euro, maar minister van Landsverdediging André Flahaut (PS, foto Belga) kreeg van de Inspectie van Financiën een negatief advies. Het ziet ernaar uit dat de aankoopprocedure van nul moet worden herbegonnen, schrijft De Tijd.

Volgens het Vlaamse netwerk van ondernemingen Voka bevoordeelt minister van Defensie Flahaut Wallonië bij de toewijzing van economische compensaties die worden gevraagd bij legeraankopen. Uit regeringsdocumenten blijkt dat in ieder geval te kloppen in het Pandur-dossier.

In een nota voor de ministerraad blijkt dat de Oostenrijkse Pandur-constructeur Steyr, samen met de Frans-Waalse firma Thales, de beste offerte heeft ingediend. Steyr en Thales bieden elektronica aan voor 22,5 miljoen euro en voor 55,73 procent van dit bedrag aan compensaties.

In de nota wordt de regionale verdeelsleutel voor de compensaties meegegeven. 'Deze bestellingen worden als volgt verdeeld over de gewesten: 4 à 14 procent voor het Vlaams Gewest, 0 à 2 procent voor het Brussels Gewest en 85 à 95 procent voor het Waals Gewest.' De compensaties moeten zes jaar na de gunning van het contract gerealiseerd zijn.

Het ziet er echter naar uit dat het contract niet zal worden toegewezen, want de Inspectie van Financiën gaf een negatief advies en komt daar naar verluidt niet op terug. Volgens de Inspectie is de gevolgde evaluatie- en toekenningsprocedure betwistbaar. Flahaut moet zijn huiswerk overdoen.

Al sinds 2000 kampt Flahaut met problemen in dit dossier. Eerst was het de bedoeling nieuwe Recce-voertuigen aan te kopen, maar het dossier raakte geblokkeerd. Als alternatief koos Flahaut ervoor de Pandur-voertuigen te moderniseren. Hij wilde daar vorig jaar het fiat voor krijgen van de regering. Maar het dossier zit dus weer muurvast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud