Wallonië stuurt schuldenbeleid consumenten bij

De Waalse regering heeft haar arsenaal om overmatige schulden te bestrijden aangepast. Eerder dan verder te experimenteren met consumentenscholen, wordt opteerd voor het opzetten van steungroepen. Zij moeten toezien op het voorkomen dat consumenten in een schuldenspiraal hervallen. Het budget tot bestrijding van overmatige schulden wordt dit jaar opgetrokken van 777.000 euro naar 3.412.000 euro.

(belga/tijd) - Volgens de meest recente cijfers hebben 158.000 Walen betalingsmoeilijkheden. Twee procent van de Waalse bevolking kampt met overmatige schulden. In tegenstelling tot wat velen denken, gaat het eerder om personen met een klein inkomen (circa 1.300 euro per maand) die geconfronteerd worden met tegenslagen (depressie, ongeval, werkloosheid, enz.) en niet zozeer leefloners, aldus Waals minister van sociale zaken Christianne Vienne (PS).

Eerder dan verder te experimenteren met de consumentenscholen, een initiatief van de vorige regering gericht naar een publiek met OCMW-steun, koos minister Vienne voor het opzetten van 'steungroepen'. Deze groepen zullen op regelmatige basis pedagogische initiatieven organiseren gericht op budgetbeheer om het hervallen in een schuldenspiraal te voorkomen. Thema's als kwaliteitsvoeding tegen de beste prijs, bankdiensten, communicatie (gsm, internet, enz.), huisvesting en juridische aspecten zullen hierbij aan bod komen.

Het nieuwe beleid wijzigt ook de werking van de 214 bestaande diensten van schuldbemiddeling. Per gemeente zal nog één dienst erkend worden. Dat aantal kan verhoogd worden per bijkomende schijf van 30.000 inwoners. De medewerkers zullen beter opgeleid worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud