Wantrouwen MR en PS te groot voor BHV-doorbraak

(tijd) - De federale Franstalige meerderheidspartners PS en MR wantrouwen elkaar te zeer om een doorbraak in het dossier over de splitsing van de kieskring van Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) mogelijk te maken. Alle paarse partijen, met uitzondering van de MR, verkondigden gisteren deze stelling. De liberalen en socialisten voegen er aan toe dat ze geen regeringscrisis willen.

Alle partijbureaus kwamen gisteren na de paasvakantie tot de vaststelling dat er blijkbaar niets meer op tafel ligt. Bij de Mouvement Réformateur (MR) van Didier Reynders is de koudwatervrees blijkbaar nog altijd te groot. Het wantrouwen tussen de Parti Socialiste (PS) en de MR versterkt het immobilisme. De MR heeft het meeste te verliezen bij de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Een meerderheid van de 70.000 Franstalige kiezers in de Vlaamse rand rond Brussel stemmen voor de Franstalige liberalen, in het bijzonder voor het FDF van Oliver Maingain. Het belang van die vaststelling kan in dit stadium van de gesprekken 'moeilijk onderschat worden,' zo wordt in regeringskringen gezegd.

PS-voorzitter Elio Di Rupo trad gisteren als eerste naar voren met de boodschap dat er de voorbije weken geen formele vooruitgang geboekt is. Hij voegde eraan toe verder naar een oplossing te willen blijven zoeken, maar benadrukte wel geen regeringscrisis over Brussel-Halle-Vilvoorde over te hebben. Dat was meteen ook de boodschap van premier Guy Verhofstadt (VLD), die overigens ontkende dat BHV niet zijn probleem zou zijn, zoals De Standaard hem had geciteerd.

Na Di Rupo was het de beurt aan CD&V om te communiceren. De partij liet weten de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde nu opnieuw een zaak wordt van het federale parlement. 'CD&V heeft de afgelopen maanden haar Vlaamse partners loyaal alle tijd en ruimte gegeven om een vergelijk met de Franstalige meerderheidspartijen te vinden. Maar CD&V wil wel respect voor het Vlaamse regeerakkoord. Daarom vragen de Vlaamse christen-democraten dat de bespreking van het Vlaamse meerderheidsvoorstel volgende week wordt verdergezet in de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer', luidde het.

Sp.a-voorzitter Steve Stevaert en zijn VLD-collega Bart Somers bevestigden daarop dat de bespreking van de BHV-wetsvoorstellen volgende week woensdag beginnen in de Kamer omdat 'het parlementaire debat onafwendbaar geworden is', zo verklaarde Somers. De socialisten stemmen in met die analyse, maar een sp.a-bron voegde er toch aan toe dat er dus nog ruim een week rest om een doorbraak te forceren 'voor de zaken in de Kamer losbarsten'.

Partijvoorzitter Somers benadrukte net als zijn collega Stevaert dat het geenszins de bedoeling is naar een confrontatie met de Franstaligen te gaan. Toch is de VLD-voorzitter 'somber gestemd' over de vooruitzichten, omdat zelfs de politieke toppers, vice-premier Johan Vande Lanotte (sp.a) en zijn collega Didier Reynders, er niet in geslaagd zijn een politieke oplossing voor het BHV-dossier te vinden. Volgens Somers is er enkel een oplossing mogelijk, als de Franstaligen bereid zijn op zijn minst een regeling te 'gedogen'.

Stevaert wil niet gezegd hebben dat een bespreking in de Kamer in rechte lijn leidt naar een stemming over de wetsvoorstellen. 'We willen een oplossing. Met een stemming tegen de Franstaligen hebben we geen oplossing, maar een crisis', luidde het bij de sp.a. En een regeringscrisis wil geen enkele van de vier federale meerderheidspartijen. Premier Guy Verhofstadt voegde daar gisterenavond aan toe dat hij met zijn regering zal voortdoen, wat ook de uitkomst wordt in het dossier-BHV.

De start van de parlementaire BHV-disscussie vermindert de controle van de hoofdrolspelers op het dossier en zorgt voor belangrijke politieke risico's. Maar het parlementaire debat houdt ook de druk op de ketel en zorgt voor tijdswinst om achter de schermen verder te zoeken naar een vergelijk. Verschillende paarse bronnen bevestigen dat de liberalen en socialisten nu op dat mechanisme rekenen om een ultieme consensus te vinden.

Maar het kartel CD&V/N-VA benadrukt dat er na de start van de discussie in het parlement geen weg terug is. De parlementsleden kunnen het dossier moeilijk blauw-blauw laten. Als de komende weken of maanden geen uitweg wordt gevonden, is een regeringscrisis voor de twee federale oppositiepartijen onafwendbaar.

23018494

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud