Wapenwet afgeschoten

De regering werkt aan een 'reparatiewet' van de nog maar pas goedgekeurde nieuwe wapenwet. Die moet worden aangepast na opmerkingen van het Arbitragehof wegens het ontbreken van een overgangsregeling.

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk zaterdag.

Het parlement keurde op 8 juni 2006 de nieuwe wapenwet goed. Die kwam er in ijltempo na de racistische moorden door Hans Van Themsche in Antwerpen. Voortaan moet iedere bezitter van een wapen een vergunning kunnen voorleggen. Die wordt beperkt tot vijf jaar.

Maar de Nationale Unie van Wapenmakers, Jagers en Sportschutters stapte naar de rechtbank omdat de wet geen overgangsprocedure bevat waarmee de houders van oude vergunningen aan de nieuwe regels kunnen voldoen.

De nieuwe wet werd in juni onmiddellijk van kracht en eigenaars van een vergunning die ouder was dan vijf jaar bevonden zich van de ene dag op de andere in de illegaliteit. Dat kan niet volgens het Arbitragehof.

De ministerraad probeerde de zaak te redden door in een omzendbrief in een overgangsregeling te voorzien van zes maanden tot 9 december, maar zo'n circulaire is enkel een interne administratieve instructie die geen voorrang heeft op de wet.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud