Advertentie
Advertentie

Wellicht milieutaks op plastic zakken en tankkaarten

Uit Franstalige liberale bron is zondagmiddag vernomen dat de regering de budgettaire put zonder bijkomende maatregelen kan dichtrijden. Dat gebeurt door een veel beter dan verwachte opbrengst van de vennootschapsbelasting, die 300 miljoen euro meer oplevert dan gedacht. Twee milieumaatregelen doen het begrotingsoverschot hoger uitvallen dan de voorziene 0,3 procent van het BBP. In socialistische kring wordt deze versie gecontesteerd.

(belga) Ook zondagmorgen bleek al dat de liberalen en socialisten over de inkomsten niet op dezelfde lijn zitten. De socialisten stellen dat de opbrengst inzake btw en bedrijfsvoorheffing 530 miljoen euro lager ligt dan voorzien en dat de extra inkomsten in de vennootschapsbelasting niet 300, maar 200 miljoen euro bedragen.

Wat wel lijkt vast te staan, is dat er inderdaad een milieutaks komt op verpakkingsproducten zoals plastic zakken, aluminiumfolie, plastic folie en wegwerpbestek. Dat moet dit jaar nog 67 miljoen euro opleveren.

Ook min of meer zeker is dat de fiscale aftrekbaarheid van tankkaarten voor bedrijfswagens wordt verlaagd van 100 naar 80 procent voor wagens die veel CO2 uitstoten. Voor hybride wagens blijft de 100 procent aftrekbaarheid bestaan. De maatregel - die geen betrekking heeft op zelfstandigen - brengt op jaarbasis 60 miljoen euro op en moet de vloot bedrijfswagens milieuvriendelijker maken.

Daarnaast wil de regering volgens de liberalen energievriendelijk wonen stimuleren. Dat gebeurt door de aankoop van fotovoltaïsche cellen en de inrichting voor passiefhuizen fiscaal aftrekbaar te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud